Tržište

Rusi i Kinezi zaobilaze dolar

Rusi i Kinezi zaobilaze dolar
Rusi i Kinezi zaobilaze dolar

MOSKVA - VTB, jedna od najvećih ruskih banaka, potpisala je sporazum sa Bankom Kine, prema kojem su se dogovorili da jedni drugima plaćaju u domaćim valutama, a sve s ciljem da se "zaobiđe" potreba za dolarom kada je riječ o investicionom bankarstvu, međubankarskom pozajmljivanju, trgovanju finansijama i transakcijama.

Kiril Dmitrijev, koji se nalazi na čelu ruskog Direktnog investicionog fonda, kaže "da će biti moguće da se zajedno diskutuje o investiranju u razne projekte na jedan daleko jasniji, lakši i efikasniji način".

"Inače, sam sporazum pokazuje sve veću zainteresovanost VTB grupe za azijsko tržište i svakako će biti od velike pomoći kada je riječ o rastu trgovinske razmjene između Rusije i Kine, koji su još odranije bliski trgovinski partneri", izjavio je Vasilij Titov, član Upravnog odbora VTB.

Komentarišući ovaj sporazum, Ljubomir Klincov, ekonomski stručnjak, kazao je da je to jednostavno pokušaj da se zaobiđe dolar zbog opšte političke situacije.

Prema njegovim riječima, čak je i logično da ove zemlje pokušavaju pomalo jačati svoje valute, kako za međusobnu trgovinu, tako i na berzi.

"Prisutno je, inače, da se malo smanjuje uticaj dolara. Naime, dolar je sada jedna dominantna valuta i preko toga se pravi ekonomski pritisak na ove zemlje. Normalno da su Rusija i Kina sada toliko moćne i da više nisu zavisne i prema tome logično je da ovim smanjuju pritisak i smanjuju upotrebu dolara kao sredstva bilateralnog obračuna u međusobnim transakcijama", kazao je Klincov.

On je napomenuo da će ove dvije zemlje, najvjerovatnije, koristiti berzansku cijenu zlata kao mjerilo odnosa valuta Kine i Rusije, odnosno juana i rublje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije