Tržište

Rusi kupuju zlato na veliko

Rusi kupuju zlato na veliko
Rusi kupuju zlato na veliko

AMSTERDAM - Zlato je ponovo na cijeni - mnoge zemlje ubrzano obnavljaju zlatne rezerve zbog ekonomske sigurnosti, a u kupovini prednjače Rusi.

Holandska Centralna banka nedavno je  iz  SAD  povukla 122 tone zlata, čija vrijednost iznosi oko pet milijardi dolara.

Banka navodi da su zlatne rezerve sada raspoređene tako da je 31 odsto zlata u Amsterdamu, 31 odsto u Njujorku, 20 odsto u Otavi i 18 odsto u Londonu.

Ovakvim usklađivanjem, holandska Centralna banka  pridružila se ostalim bankama koje drže veći dio zlatnih rezervi u vlastitoj zemlji. 

Istovremeno, Rusija kupuje ogromne količine zlata. Samo u ovoj godini ruska Centralna banka kupila je 150 tona.

Svi prihodi koje Rusija ostvari prodajom nafte koriste se za diverzifikaciju rezervi Centralne banke, odnosno kupovinu zlata. 

Među svim centralnim bankama koje javno objavljuju svoje transakcije, ruska Centralna banka trenutno je najveći kupac zlata. 

Prema nekim izvještajima, Rusija je samo u trećem kvartalu ove godine kupila više od polovine zlata namijenjenih rezervama drugih centralnih  banaka, odnosno 55 od 96 tona!

Ruska Centralna banka koristi pad cijena zlata da bi svoje trezore napunila  zlatnim polugama dok se priprema za mogućnost produženog ekonomskog rata sa Zapadom, piše britanski  "Telegraf".

U Švajcarskoj će ovih dana  biti održan referendum kojim se želi sačuvati  nacionalno zlato, koje bi trebalo da bude osdova  švajcarskog finansijskog sistema.

Na referendumu se traži zabrana prodaje zlatnih rezervi koje posjeduje   Centralna banka, zatim  čuvanje svih zlatnih rezervi u Švajcarskoj, a ne u inostranstvu te držanje najmanje 20 odsto rezervi Centralne banke u obliku zlata.

Do referenduma je dovela posljednja finansijska kriza koja je poljuljala povjerenje u papirni novac bez pokrića, kao i rasprodaja švajcarskog nacionalnog zlata u posljednjih 15 godina - navode ekonomski portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije