Tržište

Rusi spriječili uvoz svinjetine iz Srbije

Rusi spriječili uvoz svinjetine iz Srbije
Rusi spriječili uvoz svinjetine iz Srbije

MOSKVA - Stručnjaci ruskog "Roselhoznadzora" spriječili su pokušaj uvoza švercovane svinjetine sa teritorije Srbije.

Pod etiketom svinjskog špeka u Rusiju je prebačena  svinjska koža sa falsifikovanim dokumentima, prepakovana u hrvatskim i španskim fabrikama.

Poslije pregovora sa srpskim kolegama predloženo je da se provede službena istraga, a sama procedura isporuke srpske svinjetine na teritoriju Carinskog saveza nešto je pooštrena - navodi Glas Rusije.

Miroslav Zdravković, urednik internet-izdanja Makroekonomija, smatra da ovu informaciju Tužilaštvo i drugi organi Rusije i Srbije trebaju pod hitno da ispitaju kako bi spriječili loš efekat, koji bi mogao da zaustavi poljoprivredni izvoz Srbije u  Rusiju.

"Ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju je iznad  30 milijardi evra, a Srbija u tome učestvuje samo sa nekih 0,5 odsto. Što znači da može bitno da poveća učešće u ukupnom uvozu hrane" - navodi Zdravković.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju  u martu ove godine bio je 15 miliona evra.

Rigorozna su i druga tržišta, poput EU, gdje je Srbija nekonkurentna usljed nesrazmjerno većih subvencija proizvođačima bilo koje zemlje Unije.

Stočarstvo u Srbiji je veoma ugroženo, jer je prethodnih godina došlo do ogromne penetracije izvoza iz Njemačke, Španije i Hrvatske, što čini veliku štetu srpskim poljoprivrednicima.

"Smanjuje se iz godine u godinu i broj žive stoke.  Ukoliko bismo imali rastući garantovani izvoz mesa u Rusiju to bi bitno uticalo na obnovu stočarstva u Srbiji" - zaključuje Zdravković.

Jedan od uslova je da se nađe  mehanizam  rigorozne kontrole i izbjegnu situacije poput ove sa uvozom svinjetine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije