Tržište

Rusi traže da se utvrdi porijeklo proizvoda

Rusi traže da se utvrdi porijeklo proizvoda
Rusi traže da se utvrdi porijeklo proizvoda

BEOGRAD - Ruska federalna služba za veterinarnski i fitosanitarni nadzor "Raseljkoznadzor" saopštila je da je zabrinuta zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije u Rusiju i predložila da se o tom pitanju održe konsultacije sa srpskom stranom.

U saopštenju se navodi da je tokom analize uočen znatan porast količine uvezenih jabuka iz Srbije, te da je potrebno utvrditi koliko je tog voća proizvedeno u Srbiji, odnosno da li je proizvedeno u trećim zemljama i reeksportovano preko Srbije.

Ruska agencija "Tas" ranije je prenijela da je "Raseljkoznadzor" sumnjao da postoji mogućnost da Srbija bude uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, krušaka, kao i povrća.

U januaru su, kako se navodi, Moskva i Beograd dogovorili da potpišu bilateralni dokument koji reguliše sigurno snabdijevanje ruskog tržišta ovim proizvodima.

Prema podacima ruske Federalne carinske službe, od objavljivanja embarga /od avgusta 2014. do februara 2015. godine/, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju porastao za 48 odsto, do 118.000 tona, što je u novcu rast za 82 odsto, na 98 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije