Tržište

Rusi ukidaju embargo na uvoz hrane iz Grčke?

Rusi ukidaju embargo na uvoz hrane iz Grčke?
Rusi ukidaju embargo na uvoz hrane iz Grčke?

RUSIJA - Ministarstvo poljoprivrede Rusije razmatra moguće varijante odgovora na molbe nekih evropskih zemalja da dozvoli uvoz u Rusiju njihovih poljoprivrednih proizvoda, ali odluka nije doneta, rekao je resorni ministar Nikolaj Fjodorov.

"Da, postoji ta tema, a mi se nalazimo u stadijumu intenzivnog razmatranja mogućih različitih varijanti kako bismo odgovorili na pitanje da li možemo naći pozitivan odgovor za predstavnike agrarnog sektora i političkog establišmenta nekih zemalja u vezi sa liberalizacijom režima isporuka njihovih proizvoda na naše tržište", odgovorio je Fjodorov na pitanje agencije Tas.

On je precizirao da se radi o Grčkoj, Mađarskoj i Kipru. Ministar je takođe ukazao da, s obzirom na to da su te zemlje članice Evropske unije, Rusija ne želi da im stvara teškoće u njihovom odnosu s Briselom.

Na pitanje da li Rusija može Grčkoj, Mađarskoj i Kipru dozvoliti isporuke, Fjodorov je odgovorio da se to veoma intenzivno razmatra i da postoje dve-tri varijante koje su bliske mogućoj realizaciji, ali da konačne odluke još nema.

Fjodorov je takođe rekao da Ministarstvo poljoprivrede ne priprema zakona o kvotama na domaće proizvode, ali da takve inicijative postoje u regionima.

Što se tiče izvoznih taksi na pšenicu, Ministarstvo ne vidi razlog da ih podigne ili spusti, kazao je ministar.

"Mi stalno raspravljamo na tu temu i svakodnevno pratimo situaciju i nema nikakvih preduslova, osnova, materijala ni dokumenata zbog kojih bismo mijenjali izvozne takse".

Fjodorov je istovremeno prognozirao da će izvoz žita ove godine dostići 25 miliona tona, navodi Tas.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije