Tržište

Rusija nudi vraćanje cijene gasa, Kijev traži arbitražu

Rusija nudi vraćanje cijene gasa, Kijev traži arbitražu
Rusija nudi vraćanje cijene gasa, Kijev traži arbitražu

MOSKVA - Rusija je danas ponudila da cijenu isporuke gasa Ukrajini vrati na nivo tokom mandata predsjednika Viktora Janukoviča, ali Ukrajina traži bolji sporazum i poziva na arbitražu radi rješavanja spora.

Zahtijevajući sniženje cene gasa u zamjenu za njegovo plaćanje, Kijev svjesno dovodi situaciju u ćorsokak, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa članovima vlade.

"Po svemu sudeći, stvar se svjesno dovodi u ćorsokak", rekao je Putin, a preneo Glas Rusije.

Putin je rekao da je ruska energetska kompanija Gasprom predložila Ukrajini uslove gasnog sporazuma kao u vrijeme Janukovičevog mandata, uključujući popust.

"Sa popustom od sto dolara u odnosu na ugovor, konačna cijena je 385 dolara za hiljadu kubika", rekao je ruski predsjednik.

Ruski lider je istakao de će, ukoliko Ukrajina odbaci prijedlog Rusije za gas, odnosi dvije zemlje u toj oblasti preći na drugi nivo.

Ukrajina odbacuje ponudu Rusije za cijenu gasa, koju je ruski predsjednik Vladimir Putin okarakterisao kao "partnerski sporazum".

Ukrajinski ministar enegetike Juri Prodan izjavio je danas za ruske novinske agencije da Kijev ponuđeni sporazum smatra neprihvatljivim.

Prodan je naveo da Ukrajina traži cijenu gasa nižu od 385 američkih dolara na 1.000 kubnih metara, koliko je plaćala do prošle godine i koju je Putin ponudio, preneo je AP.

Ukrajinski ministar je kazao da ukrajinska vlada sada vjeruje da je arbitraža najbolji način za rješenje problema.

"Stabilnost snabdijevanja Evrope gasom zavisi u potpunosti od Rusije", istakao je Prodan.

U međuvremenu, i iz Brisela je saopšteno da predstavnici Evropske unije, Rusije i Ukrajine nisu danas postigli sporazum o ukrajinskom gasnom dugu, koji prijeti da ugrozi snabdijevanje gasa u velikom dijelu Evrope.

"Još nismo izašli iz krize", rekao je novinarima evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, koji je posredovao u današnjim višečasovnim pregovorima u kojima su učestvovali ruski ministar za energiju Aleksandar Novak i njegov ukrajinski kolega Juri Prodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije