Tržište

Rusija ograničava uvoz jabuka iz Srbije

Rusija ograničava uvoz jabuka iz Srbije
Rusija ograničava uvoz jabuka iz Srbije

BEOGRAD - Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor /Roseljhoznadzor/ uvešće organičenje na uvoz jabuka iz Srbije zbog masovnog falsifikovanja srpskih fitosanitarnih sertifikata u Evropi.

"Evropljani masovno falsifikuju dokumenta za Rusiju. Provjerili smo 33 sertifikata za srpske jabuke, od čega se samo jedan pokazao kao pravi... Moramo da uvedemo prethodnu najavu za jabuke iz Srbije. Proizvodi neće moći da pređu granicu do skladišta bez provjere", rekao je šef te službe Sergej Dankvert.

On je dodao da je pooštravanje mjera povezano da masovnim falsifikovanjem fitosanitarnih sertifikata Srbije, prenijeli su beogradski mediji.

"Dok nam veterinarska služba Srbije to ne potvrdi telefonom, za sada nećemo da uspostavimo elektronsku prethodnu potvrdu, prinuđeni smo da dajemo naloge na granici, da roba čeka do potvrde", dodao je Dankvert.

Dankvert je naveo da se slična situacija dešava i sa tranzitnim fitosanitarnim sertifikatima iz Bugarske, koja je izdavala tranzitna dokumenta za proizvode iz Maroka, te podsjetio da je ranije Rusija ograničila uvoz jabuka iz Bugarske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije