Tržište

Rusija pooštrila proceduru za uvoz preko EU

Rusija pooštrila proceduru za uvoz preko EU
Rusija pooštrila proceduru za uvoz preko EU

MOSKVA - Ruska Savezna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor) uvela je od danas nova, stroža pravila za uvoz proizvoda životinjskog porijekla preko Evropske unije.

Kako je saopštila služba, proizvodi koji podležu veterinarskoj kontroli proizvedeni u trećim zemljama u tranzitu kroz EU moraju da se isporučuju samo u vozilima ili kontejnerima zapečaćenim u zemlji izvoznici. Pri tome plomba ne sme da bude otpečaćena u zemljama EU. Tovar mora da prati originalni veterinarski sertifikat zemlje porekla proizvoda, prenio je Interfaks.

Ti uslovi se ne odnose na proizvode iz Andore, Vatikana, Lihtenštajna, Islanda, Monaka, Norveške, San Marina i Švajcarske. Takođe njima ne podležu žive životinje, nesisari, kućni ljubimci, predmeti kolekcionarstva, trofeji, životinje koje su prošle kompletnu taksidermičku obradu (preparirane), hrana i dodaci ishrani, vodeni biološki resursi i proizvodi njihove prerade, gotovi prehrambeni proizvodi i stočna hrane upakovane za prodaju na malo označena od strane proizvođača, kao i medicinska sredstva za životinje i drugi pereparati s veterinarskim oznakama (sredstva za dijagnostiku, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju).

Kako je objasnio Roseljhoznadzor, ta mjera ima za cilja da spriječi unos izazivaoca zaraznih bolesti životinja i uvoz proizvoda životinjskog porekla koji ne odgovaraju bezbednosnim zahtevima.

Ranije su takve mjere važile samo za proizvode u tranzitu kroz Litvaniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije