Tržište

Rusija povećala prodaju oružja

Rusija povećala prodaju oružja
Rusija povećala prodaju oružja

STOKHOLM - Ruski proizvođači naoružanja povećali su prodaju za 20 odsto u 2013. godini i iskoristili pad u industrijama ostalih zemalja, saopštio je danas Stokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja /SIPRI/.

Ovakav rezultat iz Rusije ublažio je trogodišnji globalni pad prodaje naoružanja do kojeg je došlo poslije povlačenja američkih snaga iz Iraka i Avganistana i usljed ekonomske krize u Evropi, saopštio je istraživač SIPRI-ja Sijemon Vezeman.

Ruski predsjednik Vladimir Putin povećao je ulaganja u odbranu od kada je došao na vlast 2000. godine. Obnova oružanih snaga je u centru njegovih pokušaja da obnovi uticaj Rusije u svijetu.

SIPRI je proveo istraživanje među 100 najvećih proizvođača oružja u svijetu, uključujući kineske firme. Utvrđeno je da je prodaja naoružanja u svijetu umanjena za dva odsto u 2013. godini, na 402 miliona dolara.

U 2012. godini prodaja naoružanja opala je za četiri procenta.

Američki i kanadski proizvođači naoružanja i dalje bilježe pad prodaje, dok je situacija u Evropi neujednačena. Kompanije iz Francuske bilježe rast, britanske firme stagniraju, a firme iz Španije i Italije bilježe pad prodaje.

Vezeman je rekao da je pad prodaje naoružanja za firme u Evropi djelimično rezultat percepcije smanjene vojne prijetnje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije