Tržište

Rusija zabranjuje uvoz voća i povrća iz Poljske

Rusija zabranjuje uvoz voća i povrća iz Poljske
Rusija zabranjuje uvoz voća i povrća iz Poljske

MOSKVA - Ruska Federalna agencija za poljoprivredni i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor) uvodi zabranu uvoza praktično svih vrsta voća i povrća iz Poljske od 1. avgusta, rekao je Itar tasu rukovodilac službe Aleksej Aleksejenko.

"Radi se praktično o svom voću i povrću - jabuke, kruške, dunje, višnje, trešnje, kupus. Svo voće, sveže i ohlađeno", objasnio je on.

Prema njegovim riječima, zabrana je uvedena zbog toga što poljska strana krši zahtjeve za sertifikaciju i zbog pojave biljnih štetočina u proizvodima.

Tako je od početka ove godine Roseljhoznadzor otkrio 27 slučajeva zaraženosti poljskih proizvoda dvjema vrstama štetočina - zapadnim (kalifornijskim) cvjetnim tripsom i istočnim (voćnim) moljcem.

Pored toga, prema podacima agencije, poljska biljna proizvodnja u mnogim slučajevima predstavlja opasnost za zdravlje stanovništva jer znatno prevazilazi maksimalno dozvoljene nivou ostatak pesticida i prisustva nitrata.

Samo je odjeljenje Roseljhoznadzora za Moskvu, Moskovsku i Tulsku oblast u prvom polugodištu ove godine u 211 pošaljaka poljske biljne proizvodnje, ukupne težine više od 3.700 tona, otkrilo povećan sadržaj nedozvoljenih supstanci od dva do 15 puta. Povećan sadržaj pesticida nađen je u 90 odsto kontrolisanih poljskih jabuka.

Poljska je najveći snabdjevač Rusije voćem (prije svega jabukama) i povrćem. Prema podacima Centralnog biroa za statistiku Poljske, vrijednost ukupnog izvoza iz Poljske u Rusiji premašuje jednu milijardu evra godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije