Tržište

Ruski gas za Evropu preko grčke teritorije

Ruski gas za Evropu preko grčke teritorije
Ruski gas za Evropu preko grčke teritorije

ATINA - Rusija garantuje isporuku 47 milijardi kubnih metara prirodnog gasa evropskim potrošačima preko tranzitne gasne infrastrukture koja će se graditi u Grčkoj, izjavio je direktor "Gazproma" Aleksej Miler.

"Grčka vlada podržava projekat koji uključuje izgradnju infrastrukture za tranzit gasa od granice sa Turskom, a koji bi mogao da provede rusko-evropski konzorcijum", izjavio je Miler novinarima nakon razgovora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Miler je rekao da ruska strana, odnosno "Gazprom", garantuje da će oko 47 milijardi metara kubnih prirodnog gasa biti transportovano preko grčke teritorije.

On je dodao da ne sumnja da će konzorcijum uspjeti da privuče dvije milijarde evra potrebne za izgradnju infrastrukture.

Direktor "Gazproma" rekao je da će gasovod biti realizovan u skladu sa evropskim zakonima.

Grčki ministar energetike Panagjotis Lafazanis izrazio je nadu da će dvije zemlje uskoro potpisati sporazum o izgradnji gasovoda.

"Danas nije potpisan nikakav sporazum. Rusija i Grčka će uskoro potpisati ugovor o izgradnji gasovoda", rekao je Lafazanis poslije sastanka sa Milerom.

Lafazanis je istakao da su njegovi razgovori sa Milerom bili konstruktivni i naglasio da je Grčka zainteresovana za izgradnju gasovoda, jer će od njega imati mnogo koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije