Tržište

SAD: Najveći skok cijena nafte od 2009, šta će biti s benzinom?

SAD: Najveći skok cijena nafte od 2009, šta će biti s benzinom?
SAD: Najveći skok cijena nafte od 2009, šta će biti s benzinom?

VAŠINGTON - Nafta je u četvrtak poskupila za više od 10 odsto što je najveći dnevni skok njene cijene još od marta 2009. godine.

Do poskupljenja je došlo zbog skoka indeksa svjetskih berzi i zbog izveštaja o tome da je privreda SAD rasla brže u drugom ovogodišnjem kvartalu nego što se predviđalo.

Nafta američke proizvodnje je poskupila za 3,96 dolara, ili 10,3 odsto, na 42,56 dolara za barel na berzi u Njujorku. To je najveći skok od 12. marta 2009. godine, kada je nafta poskupila za 11 odsto.

Cijena sirove nafte tipa Brent je porasla za 10,3 odsto, na 47,56 dolara po barelu u Londonu.

Cijena nafte je ranije opala na najniži nivo za šest godina zbog opšte hiperprodukcije i zabrinutosti za stanje privrede Kine.

Smatrajući da je skok cijene nafte bio posljedica rasta glavnog kineskog berzanskog indeksa koji je u četvrtak porastao najviše za osam nedelja, analitičari ne vide ništa što bi ukazivalo na dugoročni rast cijene nafte.

"Jedan dan porasta u moru konzistentnog pada cijene tokom ljeta, ne znači da predstoji poskupljenje sirove nafte ili benzina", rekao je Tom Kloza, šef za analize energenata u Službi za informacije o cijeni nafte (Oil Price Information Service).

Američki potrošači i dalje mogu da očekuju oštro niže cijene benzina već na jesen. Prosječna cijena galona benzina u SAD je u četvrtak bila 2,53 dolara (0,56 evra, odnosno 67,5 dinara za litar), što je 90 centi manje nego prije godinu dana.

Kloza predviđa da će cijena na pumpama u SAD od septembra do decembra opadati za po 12 do 17 centi mjesečno.

Rast cijene nafte u četvrtak je podstaknut i pozitivnim ekonomskim vestima iz SAD. Vladin izveštaj je pokazao da je američka privreda porasla za 3,7 odsto u drugom kvartalu, znatno bolje od prvobitne procjene rasta 2,3 odsto.

Vol Strit: Najveći dvodnevni skok indeksa od 2009.

Na Vol Stritu su juče cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom, zabilježivši najveći dvodnevni skok od finansijske krize, što se zahvaljuje ubrzanju rasta američkog dolara i nadi ulagača da Fed neće već u septembru povećati kamate.

Indeks Down Jones je ojačao za 2,27 posto, na 16.654 boda, dok je S&P 500 skočio 2,43 posto, na 1.987 bodova, a Nasdaq indeks 2,45 posto, na 4.812 bodova.

U posljednja dva dana ti su indeksi skočili između 6,3 i 6,8 posto, što je njihova najveći dvodnevni skok od globalne finansijske krize 2009. godine.

Time su nadoknadili više od pola gubitaka iz prethodnih šest dana pada cijena. To budi nadu da su potresi, izazvani slabljenjem kineske privrede, okončani.

"Najgore je vjerovatno iza nas, ali je potrebno je još neko vrijeme da se tržište vrati u normalu, pa i dalje postoje rizici od pada cijena", kaže Skot Brovn, ekonomista u kompaniji Raymond James.

Zbog usporavanja rasta kineske privrede i oštrog pada cijena dionica na tamošnjim berzama, u sedam dana do utorka svjetska su finansijska tržišta bila pod snažnim pritiskom.

Međutim, u srijedu su na Vol Stritu cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u posljednje četiri godine jer se ulagači nadaju da će američka središnja banka, zbog poremećaja na globalnim financijskim tržištima, odgoditi povećanje kamata.

Tu nadu podržao je predsjednik podružnice Feda u Njujorku Vilijam Dadli kazavši da su izgledi za povećanje kamata središnje banke u septembru sada manji nego što su bili prije samo sedmicu dana.

Vjerovatnoća da će Fed bar do kraja godine, a možda i do početka iduće, zadržati nisku cijenu novca podstakla je tržište, koje već godinama zavisi o rekordno niskim kamatnim stopama.

"Eri jeftinog novca uskoro će doći kraj. Povećanje kamata značiće da igle treba odbaciti, nema više droga, vrijeme je za metadon", kaže Džim Bjanko, predsjednik kompanije Binaco Reserch.

Ipak, tržište bi moglo biti podržano ubrzanjem rasta američke privrede. Juče je objavljeno da je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio 3,7 posto na godišnjem nivou, znatno brže u odnosu na prvu procjenu od 2,3 posto.

To pokazuje da je američka privreda bar sada otporna na usporavanje rasta kineske ekonomije, druge po veličini u svijetu.

Zahvaljujući tome, juče je na vrijednosti dobilo svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Pritom je najviše, 4,9 posto, porastao energetski sektor, što se zahvaljuje skoku cijena nafte na američkom tržištu za više od 9 odsto, što je njihov najveći dnevni skok u posljednjih šest godina.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče snažno porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 3,56 posto, na 6.192 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,18 posto, na 10.315 bodova, a pariški CAC 3,49 posto, na 4.658 bodova.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije