Tržište

Sa hrvatskim pasošem na rad u Njemačku tek od 2015. godine

Sa hrvatskim pasošem na rad u Njemačku tek od 2015. godine
Sa hrvatskim pasošem na rad u Njemačku tek od 2015. godine

BERLIN - Pristup njemačkom tržištu rada za hrvatske građane biće najmanje dvije godine nakon planiranog ulaska Hrvatske u EU 1. jula ove godine i dalje ograničen, saopštila je Vlada SR Njemačke nakon redovne sjednice u srijedu.

"Shodno zakonodavstvu Evropske unije o izdavanju radnih dozvola pristup njemačkom tržištu rada tokom prelaznog razdoblja od dvije godine i dalje bi ostao ograničen za radnike iz Hrvatske", rekao je portparol Njemačke vlade Steffen Seibert u srijedu izvješćujući novinare o toku redovne sjednice kabineta.

Na sjednici se, između ostalog, raspravljalo i o Nacrtu zakona o prilagodbi zakonskih odredbi SR Njemačke u sklopu procesa pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

I dalje će kao i dosada vrijediti izuzeci za određene grupe koje ni nakon 1. jula za zaposlenje u Njemačkoj neće trebati izdavanje radne dozvole.

"Tu se prije svega radi o akademski obrazovanim građanima koji u Njemačkoj pronađu radno mjesto shodno njihovoj naobrazbi. Nadalje je tržište rada otvoreno onim naučnicima koji u Njemačkoj žele izučiti neko zanimanje u trajanju od najmanje dvije godine kao i za sezonske radnike koji i dalje mogu šest mjeseci godišnje raditi u Njemačkoj bez izdavanja radne dozvole", objasnio je Seibert.

"Pristupni pregovor Hrvatske s Evropskom unijom trebao bi, prema očekivanjima, stupiti na snagu 1. jula ove godine pod uslovom da ga ratifikuju sve zemlje članice EU-a.

U Njemačkoj je ratifikacijski proces započeo lani u avgustu i to iziskuje prilagodbu zakonika SR Njemačke“, objasnio je Seibert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije