Tržište

Saopštenje za potrošače rezanog duhana

Saopštenje za potrošače rezanog duhana
Saopštenje za potrošače rezanog duhana

SARAJEVO - Fabrika duhana Sarajevo suocena sa distribucijom ogromnog broja letaka, te ponudom putem interneta, čime se reklamira “promotivna” prodaja duhana navodno proizvedenih u ovoj firmi upozorava svoje kupce da nije riječ o njihovim proizvodima.

Kako je saopštila Fabrika duhana, suoceni su i sa navodom dostavom proizvoda na kucnu adresu i pozivima na odredene mobilne telefone.

Takode navode da se njihovi proizvodi distribuišu iskljucivo putem regularnih kanala prodaje kao što su:  male i velike trgovine, kiosci

trafike, tržni centari ili benzinske pumpe.

Proizvodi FDS su oznaceni zakonom propisanim akciznim markicama i proizvodackom deklaracijom.

''Upozoravamo potrošace da je prodaja proizvoda pod robnom markom FDS-a, a koja se reklamira putem pomenutih letaka i internet portala nelegalna ipodliježe krivicnoj odgovornosti (član 45 Zakona o duhanu BiH i član 41 Zakona o akcizama BiH, Zakon o zaštiti intelektualne svojine), kaže se u saopštenju.

Dodatno  upozoravaju da  su    duhani  koji se  prodaju  na  nelegalne nacine,  nekvalitetni, nekontrolisani  i  tretirani  štetnim   hemikalijama,   te  vrlo  vjerovatno   predstavljaju   veliku opasnost po zdravlje svih koji ih konzumiraju!

''Na bazi analiza uzoraka “švercovanih duhana” koje smo prikupili na brojnim prodajnim  mjestima u BIH, a koje su uradene u akreditiovanim laboratorijama za kontrolu duhana u Njemackoj, sa sigurnošcu možemo  tvrditi da isti sadrže ostatke  teških metala, smrtonosnih pesticida   te hemijske supstance koje ozbiljno  mogu  narušiti  zdravlje konzumenata, a o cemu  cemo  uskoro  detaljno  informisati javnost'', porucuju iz sarajevske fabrike duhana.

''Obzirom da  prodaja  falsifikovanih ciranih  duhanskih  preradevina  na crnom tržištu,  osim  što  šteti ugledu  vrhunskih proizvoda  FDS-a, postaje  ozbiljan društveni  problem  sa karakteristikama organiziranog kriminala, ponovo apelujemo  na sve odgovorne osobe, organe  i institucije da ucine maksimalne napore da zaustave ovu i slicne prodaje'', podvukli su.

Na kraju navode da očekuju adekvatnu rekaciju nadležnih organa na suzbijanju ove pojave koja kako kažu  ''može imati katastrofalne posljedice najprije po zdravlje gradana, a zasigurno i na punjenje budžeta BiH''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije