Tržište

Šarović: Vjerujem da će pitanje izvoza mlijeka u EU biti riješeno u korist BiH

Šarović: Vjerujem da će pitanje izvoza mlijeka u EU biti riješeno u korist BiH
Šarović: Vjerujem da će pitanje izvoza mlijeka u EU biti riješeno u korist BiH

SARAJEVO - Uvjereni smo da je žalba Hrvatske na izvoz bh. mlijeka u EU zakasnila, da nije utemeljena na pravilima Evropske komisije, te da je BiH ispunila sve tražene uslove, istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je istakao da se u ovom slučaju radi samo o prolongiranju, gubljenju vremena i zavlačenju, te da će druge zemlje članice EU imati i stav,

“Delegacija BiH sutra boravi u Briselu kako bi se detaljnije upoznala o navodima hrvatske strane. Osim toga, prioritetno je naše nastojanje da zbog uzavrele atmosfere obezbjedimo da Evropska komisija definitivno donese svoj stav i prije 16. septembra, ukoliko je moguće narednih pet do sedam dana”, istakao je Šarović.

On je istakao da Hrvatska nema nijedan opravdan razlog za podnošenje žalbe Evropskoj komisiji na odluku o izvozu mlijeka iz BiH u EU.

“Međutim, mislim da u pozadini stoje dva razloga. Prvi je konkurencija bh. mlijeka. Hrvatsku uskoro očekuju izbori, a njihovi poljoprivrednici imaju konstantnih problema. Pretpostavljam da bi im izvoz kvalitetnog bh. mlijeka unio dodatnu konkurenciju. Drugi razlog hrvatska strana s vremena na vrijeme neskriveno iznosi, a radi se o nezadovoljstvu što BiH još nije potpisala dodatni protokol, odnosno nije izvršlia adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)”, dodao je Šarović.

On je istakao da je prije nekoliko dana lično hrvatskoj ministrici spoljnih poslova Vesni Pusić prenio da BiH nije u pregovorima sa Hrvatskom, već da je BiH partner EU kada je u pitanju adaptacija SSP-a.

“Dakle, sa EU vodimo razgovore i BiH ima jasnu pregovaračku poziciju. Mi želimo da zaštitimo interese BiH i niko ne treba da nas uči nekom svom pravu prema SSP-u. Sporazum se postiže kada se uvaže interese obje strane. Dakle, imamo svoj glas i svoj stav po tom pitanju i niko ne treba da nam drži lekciju”, naglasio je Šarović.

Kako je dodao Šarović u svom prigovoru Hrvatska je navela da je u BiH još jednom trebala doći misija iz Dablina kako bi pregledala objekte.

“Prema pravilima, mi smatramo da to nije potrebno učiniti i da inspekcija iz Dablina zna šta i kako se jedna zemlja stavlja na listu izvoznica. Stoga sam uvjeren da će pitanje izvoza mlijeka biti riješeno u korist BiH”, istakao je on.

Hrvatska u BiH izvozi robu u vrijednosti od oko milijardu evra

Šarović je dodao da Hrvatska u BiH izvozi robu u vrijednosti od oko milijardu evra.

“Ona je ključni trgovinski partner BiH i zaista izvozi mnogo toga, uključujući poljoprivredne proizvode. Mi do sada nismo stavili nikakve barijere i rampe, tako će, nadam se, ostati i ubuduće. Smatram da hrvatska strana treba visoko da poštuje to što ima zemlju koja prima hrvatske proizvode i ne treba da potežu za takvim mjerama da bi spriječili izvoz ne toliko velike količine mlijeka iz BiH. Toliko mlijeka ide i iz Hrvatske u BiH.  ”, istakao je Šarović.

On je najavio da će se o ovom pitanju razgovarati prekosutra na sjednici Vijeća ministara BiH, na kojoj će biti podnesena i cjelokupna informacija. “Zaista sam potpuno odlučan da štitimo svoje interese, kako god to neko nazvao. Dakle, zaštitićemo svoje interese, ali ćemo vrlo korektno sačekati stav Evropske komisije”, dodao je on.

On je istakao da razumije zahtjeve proizvođača i prerađivača mlijeka koji su zaprijetili blokadom granica ukoliko se pitanje izvoza mlijeka iz BiH ne riješi.

“Naredenih dana će nadležne institucije razgovarati sa njima i međusobno ćemo razmjenjivati informacije. U naredna tri dana očekujem i susret sa entitetskim ministrima poljoprivrede na kojem ćemo razgovarati o ovom pitanju i dogovoriti se o daljim postupcima”,istakao je Šarović.

(NN/Vijesti.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije