Tržište

Sertić: Trenutno se u Rusiju izvozi sve što je moguće

Sertić: Trenutno se u Rusiju izvozi sve što je moguće
Sertić: Trenutno se u Rusiju izvozi sve što je moguće

BEOGRAD - Srbija trenutno u Rusiju izvozi sve što je moguće, ali mnogi kapaciteti nisu dovoljno iskorišćeni, zbog čega je povećanje izvoza za Rusiju ozbiljan zadatak za srpsku privredu koja za to ima velike potencijale - rekao je predsjednik Privredne komore Srbije /PKS/ Željko Sertić.

"Moramo da računamo na to i da je ovo ogroman izazov i ozbiljan zadatak za našu privredu", rekao je Sertić, govoreći o šansi koja se ukazala Srbiji nakon protivmjera Rusije na ekonomske sankcije Zapada.

On je za TV "Pink" dodao da u narednom periodu treba vidjeti da li je i kakva pomoć potrebna srpskim preduzećima koja već izvoze u Rusiju, kako bi izvozni rezultat i njihovi kapaciteti bili veći.

"Takođe, trebalo bi pomoći i onim preduzećima koja nisu bila u poslovima sa Rusijom, budući da su sada procedure mnogo zahtevnije i ozbiljnije", rekao je Sertić.

On je dodao da resorna srpska ministarstva imaju za obavezu da pojačaju inspekcijski nadzor srpskih proizvoda koji se izvoze u Rusiju i da se strategijski osmisli razvoj određenih dijelova poljoprivrede koji bi u narednom periodu mogli da donesu veću dobit.

Sertić je rekao da se očekuje da će ove godine Srbija izvesti u Rusiju proizvode u vrijednosti oko 300 miliona dolara, što će biti gotovo duplo više nego prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije