Tržište

Šeširdžije, sarače i puškare neće niko

Šeširdžije, sarače i puškare neće niko
Šeširdžije, sarače i puškare neće niko

BANJALUKA - Šeširdžija, puškar, prerađivač kafe i čaja, sarač, krznar i tašnar rijetka su zanimanja koja su zabilježena u evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS.

Priliku za posao zajedno sa saračem, čiji je posao da izrađuje kaiševe, torbe, opasače i remenje, te puškarom u čijem je opisu posla održavanje vojnog, sportskog i lovačkog oružja, čekaju i kotlar, dimnjačar i dva časovničara. Iako su zbog poplave "modernih" profesija ovo postali rijetki zanati njih čeka trnovit put do zaposlenja, prenosi "Glas Srpske".

"Sa evidencije lani nije brisana nijedna osoba sa pomenutim zanimanjima", kazali su u Zavodu za zapošljavanje i dodali da su posao lani tražili i prodavci gvožđa, sušioci drveta i oštrači alata.

Među rijektim zanimanjima sa kojima su nezaposleni tragali za poslom u 2013. godini bila su građevinski mineri, pletači, prelci, popločari, sortirači drveta, pa čak i proizvođači eksploziva. Za razliku od prošle, u 2013. godini posao je uspjelo da dobije 13 prelaca, osam tašnara, i po jedan puškar, građevinski miner i šeširdžija.

Iako su moderne tehnologije doprinijele tome da mnogobrojna zanimanja izumru poslodavci ističu da i danas postoji potreba za tradicionalnim zanatima.

"Kožarska i obućarska industrija su kod nas osnova koja doprinosi razvoju društva. Bavim se preradom kože i proizvodnjom obuće i mogu reći da među navedenim postoje zanimanja koja su potrebna poslodavcima" istakao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

On je podsjetio da je upravo zbog toga, na inicijativu Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca, na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci prošle godine otvoren smijer za izradu i preradu kože.

U davna vremena skoro sve se ručno proizvodilo, pa je postojala nasušna potreba za majstorima kao što su opančari, mutavdžije, tabadžije, kujundžije i sličnim zanimanjima koja su odavno izumrla.

Nova neobična zanimanja sve traženija u svijetu

  • Brodolomac - rastavlja na dijelove stare brodove i barke
  • Dizajner brze hrane - mjeri i degustira sastojke i osmišljava novi izgled peciva, namaza i sličnih proizvoda
  • Turistička atrakcija - ljudi odjeveni u istorijsku odjeću koji zabavljaju turiste
  • Agent za ostvarivanje snova - ispunjava želje klijentu koji sam ne zna kako bi ih ostvario
  • Razbijač jaja - odvaja bjelanjke i žumanjke u prehrambenoj industriji
  • Određivač pola - pregledava piliće na farmama i sortira ih prema polu
  • Lovac na munje - fotografiše munje
  • Žongler - osoba koja može veći broj rekvizita istovremeno bacati i hvatati u vazduhu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije