Tržište

Školovani, a teško do posla

Školovani, a teško do posla
Školovani, a teško do posla

BANJALUKA - Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske je više od 2.200 osoba sa invaliditetom, koje uprkos i zadovoljavajućim stručnim kvalifikacijama nisu uspjele dobiti posao.

Prema podacima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u RS  trebalo bi da smanje ovaj broj,  jer će njegovom primjenom i poslodavci koji zapošljavaju manje od 16 osoba sada plaćati poseban doprinos za ove namjene.

"Do sada je plaćan doprinos za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u iznosu od 0,1 odsto i odlazio je u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI) u RS. Sada će to biti od 0,2 odsto po svakom zaposlenom. Takođe, obaveza je poslodavaca i da zaposle OSI iako imaju  manje od 16 zaposlenih, a do sada je na 16 zaposlenih trebalo da bude zaposlena jedna OSI", objašnjava Branka Šljivar, šef za informisanje u resornom ministarstvu.

Zaposlena osoba s invaliditetom košta poslodavca samo onoliko koliko je neto plata, a ostalo mu se vraća iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje OSI RS.

Na taj način do sada je vraćeno više od 15 miliona maraka onima koji su zaposlili osobu s invaliditetom, dok je 1.636 osoba sa invaliditetom, među kojima su uglavnom ratni  vojni invalidi, zaposleno i kroz različite novčane stimulacije, bespovratna sredstva, projekte samozapošljavanja...

Dušica Lipovac, profesor srpskog jezika i književnosti iz Banjaluke, aktivistkinja Humanitarne organizacije (HO) "Partner" i osoba sa invaliditetom, nema posao.

"Zakoni postoje,  ali se ne primjenjuju dovoljno. Ima nas veoma mnogo nezaposlenih,  iako je većina visokoobrazovanih", napominje ona.

Dodaje da se nada da će kontrole poslodavaca u pogledu poštovanja ovih odredaba zakona biti češće.

Najveći su problem, kako dodaje, predrasude prema osobama s invaliditetom i nepoznavanje Zakona o zapošljavanju.

"Poslodavci nisu upoznati ni sa životom OSI, odnosno činjenicom da smo ravnopravni članovi društva u pogledu prava i mogućnosti koje nam treba pružiti. Svi koji su imali sreću da se zaposle, u javnim ili privatnim ustanovama, svojim kvalifikacijama i radom opravdavaju svoje radno mjesto, budite sigurni u to", napomenula je ona.

Finansijske olakšice poslodavcima ne treba da budu osnovni motiv pri zapošljavanju osobe s invaliditetom, tvrdi Dušica, jer je, kako napominje, većina istraživanja sprovođenih u ove namjene u zemljama EU, gdje su ispoštovane Evropske konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, pokazala da su u mnogim slučajevima osobe s invaliditetom marljivije i produktivnije za poslodavca.

"Jednostavno, u pitanju je želja za radom, produktivnošću i osjećanjem da je vaše znanje prepoznato i potrebno. Zatim tu je i potreba da omogućite sebi egzistencijalne uslove", objašnjava ona.

Nakon pet godina potrage za poslom, poslije jednog TV priloga povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, iz Uprave Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida a.d. Banjaluka kontaktirana je da dođe na razgovor za posao. Godinu dana je radila na poslovima korektora/lektora na određeno vrijeme, nakon čega se ponovo nalazi među 2.200 osoba na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS.

Zloupotrebe

Nisu rijetki ni oni koji su spremni zloupotrijebiti zakon, zbog čega je kontrola njegove primjene, kako napominje Dušica Lipovac, od izuzetne važnosti.

Podsjetimo na posljednji primjer Momira Nježića (64) iz Banjaluke, osumnjičenog za poslovne prevare i obmane kojima je kao direktor, odgovorno lice i vlasnik preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u proizvodnji pet ambalaže "Jumbo pet" iz Laktaša nezakonito pribavio 1.356.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije