Tržište

Slovenci ljuti zbog kranjske kobasice

Slovenci ljuti zbog kranjske kobasice
Slovenci ljuti zbog kranjske kobasice

LJUBLJANA - Slovenija je pristala na kompromis o kranjskoj kobasici, prema kojem će hrvatski proizvođači svoju "kranjsku" pod tim imenom moći da prodaju još 15 godina.

Međutim, javnost je uvjerena da je ministar poljoprivrede Dejan Židan doživio "poraz" od hrvatskog kolege Tihomira Jakovine, ocjenjuje ljubljansko "Delo".

Etnolog Janez Bogataj, jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenačkog proizvoda s geografskim porjeklom, kaže da je kompromisni prijedlog Evropske komisije, s kojim su se složile obje strane u sporu, "ludost bez presedana" i da je 15 godina "apsolutno predugo razdoblje".

"Bez obzira što ministar Židan govori da je takvo rešenje za Sloveniju prihvatljivo, ono za njega znači poraz", navodi prestižni dnevnik i dodaje da je takvom rezultatu kumovala i "naivnost" slovenačkog kobasičarskog klastera "Kranjska klobasa".

Naime, njihovi predstavnici su hrvatskim kolegama pokazali cjelokupnu dokumentaciju o zaštiti kranjske kobasice, još prije nego što su dokumenta poslali u Brisel, što je bila i osnova za hrvatski prigovor koji je doveo do evropskog kompromisa.

Ministar Jakovina je, prenosi Hina, nakon susreta sa Židanom rekao da će hrvatska prehrambena industrija u prelaznom 15.godišnjem periodu moći da proizvodi i prodaje kranjsku kobasicu, što je razdoblje u kojemu bi se morala prilagoditi i naći drugo ime brenda.

"Hrvatska je uložila prigovor, a Evropska komisija je donijela odluku. Neću reći da možemo da budemo zadovoljni, ali moramo da prihvatimo kompromisno rješenje", poručio je Jakovina, dok je Židan istakao da obe države imaju i dobar zajednički projekat za zaštitu istarske pršute, nakon što je evropskoj registraciji tog proizvada Slovenija jedno vrijeme opirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije