Tržište

Slovenija ne odustaje od "terana", nema kompromisa

Slovenija ne odustaje od "terana", nema kompromisa
Slovenija ne odustaje od "terana", nema kompromisa

LJUBLJANA - Slovenija neće popustiti u svom stavu da je vino s oznakom "teran" još 2000. godine registrovala kao izvorni slovenački proizvod i da ga Hrvatska pod tim imenom ne smije prodavati, piše ljubljansko "Delo".

"U slovenačkom Ministarstvu poljoprivrede se odlučno protive mogućnosti da se za Hrvatsku napravi izuzetak", navodi slovenački list.

Hrvatska je, napominje "Delo", predložila da se o registraciji "terana" nađe kompromisno rješenje u kontaktima Slovenije, Hrvatske i Evropske komisije.

Slovenačka zaštita "terana" je neosporna, a Hrvatska je tranzicijskom uredbom prilikom svog ulaska u EU dobila mogućnost da njeni vinari prodaju svoj "teran" koji imaju na zalihama, a proizveden je prije ulaska Hrvatske u EU, kazala je za "Delo" državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu poljoprivrede Tanja Strniša.

Strniša je dodala da je Hrvatska još 2001. godine potpisala sporazum o međusobnom priznavanju proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porijekla, te da se to odnosi i na "teran" koji je Slovenija zaštitila u EU-u kao svoj autohtoni proizvod.

U Hrvatskoj se "teran" i dalje prodaje, a sprovode se i promotivne aktivnosti za popularizaciju te sorte vina, kakvi su bili nedavni Praznik terana u Motovunu ili konferencija o "teranu" koja je održana u Zagrebu.

To nije po evropskim propisima i zato je trebalo da interveniše hrvatska inspekcija, rekla je Strniša, dodavši da će o prekršajima u vezi "terana", Slovenija i ubuduće izvještavati Evropsku komisiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije