Tržište

Smanjenje uvoza u BiH

 Smanjenje uvoza u BiH
Smanjenje uvoza u BiH

SARAJEVO - Prošlogodišnji pad uvoza BiH, iako ne veliki, pokazatelj je da zajedničke mjere ekonomske politike, koje su uradili resorno ministarstvo, Spoljnotrgovinska komora BiH i Ministarstvo inostranih poslova BiH daju određene rezultate, rekla je zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević.

Dizdarevićeva je na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u 2013. godini kao značajan pokazatelj istakla pokrivenost izvoza uvozom u zemlje Cefte od 75 odsto.

"Kao institucija nismo zadovoljni, jer uvijek želimo više i puno više se može uraditi, ali, nažalost, napredak ne zavisi isključivo od pojedinca ili jedne institucije, već je potrebno sinhronizovano djelovanje svih institucija u BiH", istakla je ona.

Prema njenim riječima, s obzirom na nemogućnost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU, resorno ministarstvo je tokom prošle godine bilo angažovano na traženju alternativnih tržišta kao što su Albanija, Makedonija  ili Turska.

"Takođe, puno radimo na bilateralnim sporazumima i povratku BiH, na primjer, na  tržište Afrike, gdje smo bili jako dobri početkom devedesetih godina /20. vijeka/. Mislim da na tome puno treba raditi u budućnosti", dodala je Dizdarevićeva.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić ponovio je da je BiH u prošloj godini zabilježila rast izvoza roba i proizvoda za 5,03 odsto u odnosu na 2012. godinu, te da je uvoz smanjen za 0,56 odsto.

Prema njegovim riječima, vrijednost izvoza u 2013. godini iznosila je 8,6 milijardi KM, dok je uvoz iznosio 14,9 milijardi KM, tako da je spoljnotrgovinski deficit u prošloj godini iznosio 6,3 milijarde KM i manji je za 7,34 odsto u odnosu na 2012. godinu, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 57,87 odsto.

"Svi ovi podaci govore o osjetnom poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom  u odnosu na 2012. godinu", rekao je Egrlić, te dodao da je Njemačka i dalje najveće izvozno tržište za BiH.

On je naglasio da je potrebno dodatno ojačati proizvodni sektor, te podržati privatni sektor i njihove poslovne ideje, što će dovesti do novih zapošljavanja, posebno mladih.

Komentarišući proteste u Federaciji BiH, Egrlić je rekao da to može biti "točak koji može da pokrene političare i sve one koji su nadležni da rade svoj posao".

"To bi mogla biti prilika da se konačno krene u one aktivnosti koje stoje godinama, međutim, ako to ostane mrtvo slovo na papiru, ako to ostane samo na ovim zgarištima koje imamo iza sebe, onda je to sigurno velika šteta za BiH", istakao je Egrlić.

Prema njegovim riječima, šteta se već bilježi, rejting BiH u svijetu je pao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije