Tržište

Spajanje dva najveća američka proizvođača cigareta

 Spajanje dva najveća američka proizvođača cigareta
Spajanje dva najveća američka proizvođača cigareta

NJUJORK - Američki proizvođač cigareta Rejnolds Amerikan (RAI) planira da kupi rivalsku kompaniju Lorilard za preko 25 milijardi dolara, što će dovesti do spajanja dva najstarija i najveća američka proizvođača cigareta.

Udruživanjem Rejnolds Amerikana i Lorilarda, odnosno drugog i trećeg najvećeg američkog proizvođača cigareta, biće stvorena kompanija sa ukupnim prihodima od preko 11 milijardi dolara i sa operativnim profitom od oko pet milijardi dolara, navodi se u zajeničkom saopštenju tih kompanija, a prenosi agencija Frans pres.

RAI je majka-firma kompanije RJ Rejnolds, proizvođača cigareta "kamel", "pal mal" i "vinston", dok je Lorilardov brend "njuport" najprodavaniji brend mentol cigareta i druga najprodavanija vrsta cigareta u SAD.

Kompanija RAI je, takođe, najavila da će britanska firma Imperijal tobako kupiti njene brendove cigareta, poput "salema" i "vinstona", i još neke aktive za sumu od 7,1 milijarde dolara.

Britiš amerikan tobako, najveći akcionar u RAI-ju, podržao je ovakve ugovore i saopštio da će zadržati svoj udio od 42 odsto kroz investicije od oko 4,7 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije