Tržište

Špirić: I banke treba da pomognu

Špirić: I banke treba da pomognu
Špirić: I banke treba da pomognu

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je danas u Sarajevu da je vrijeme da se banke u BiH, koje su godinama iznosile dobit iz zemlje, uključe u aktivnosti pomoći i saniranja posljedica poplava.

Špirić je izjavio novinarima, nakon sastanka Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost BiH, da banke u BiH koje imaju svoje banke majke van BiH moraju u ovom trenutku da pokažu solidarnost.

"Ne može se insistirati samo na ličnoj solidarnosti, jer to ne može da odgovori izazovu. Očekujemo ponašanje banaka naspram izazova koji stoje pred građanima i subjektima koji su pogođeni poplavama", smatra Špirić, koji je i ministar finansija i trezora BiH.

Prema njegovim riječima, prijedlog Stalnog komiteta je da na kredite bude uveden moratorijum do godinu dana, a banke će imati slobodu da ocjenjuju klijente prema stepenu njihove pogođenosti poplavama.

"Ne mogu banke pričati da pomažu, a da imaju enormne zarade u BiH. Za to smo da se smanje kamate, da one ostvare profit, ali taj profit ni u kom slučaju ne može biti kao da nije situacija elementarne nepogode", ističe Špirić.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko vlade u BiH žele da snažno odgovore na izazov prirode, moraju da u razgovoru sa bankama kažu da kamate na kredite za obnovu stambenih jedinica moraju da budu mnogo niže.

On smatra da će finansijska i ekonomska stabilnost u BiH zavisiti i na koji način ćemo se odnositi prema obnovi poplavljenih područja.

"Od simbioze i koordinacije aktivnosti na svim nivoima vlasti zavisi odgovor na elementarnu nepogodu. Plediram da u obnovi učestvuju domaće kompanije, a to bi značilo da bi, kada bude rađen novi krizni test u julu, mogli da imamo indikatore koji ukazuju na rast", navodi Špirić.

Prema njegovom mišljenju, zemlja se, kada je elementarna nepogoda, brani na način da obnovom diže stopu rasta i da u obnovu uključi domaće kapacitete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije