Tržište

Spriječiti zabranu izvoza proizvoda

SARAJEVO - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković- Lijanović zatražio je danas u Novom Sadu od hrvatskog ministara poljoprivrede Tihomira Jakovine da se založi da ulaskom Hrvatske u EU ne dođe do zabrane izvoza proizvoda životinjskog porijekla, što bi imalo nesagledive posljedice za BiH.

Ivanković-Lijanović se na otvaranju Novosadskog sajma poljoprivrede  dogovorio sa Jakovinom  nastavak rada na sprečavanju zabrane izvoza proizvoda životinjskog porijekla u narednoj godini, kako bi se situacija riješila pozitivno za BiH.

On je u razgovoru sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva i trgovine Srbije Dušanom Petrovićem potvrdio da postoji dobra saradnja između Federacije BiH, BiH i Srbije, te da dobro funkcionišu sporazumi postpisani prošlog mjeseca, kojima se poljoprivrednim proizvođačima  omogućava nesmetana trgovina robom na granicama, čime se smanjuju troškovi i povećava konkuretnost.

Ivanković - Lijanović je razgovarao i sa ministrom poljoprivrede Austrije Nikolausom Berlakovičem, koji ga je upoznao sa podsticajima za poljoprivredu u Austriji koji iznose 1,9 milijardi evra, što je dvedesetak puta više od iznosa za podsticaje koje izdvaja BiH, saopšteno je iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministar Ivanković-Lijanović istakao je da saradnja sa Austrijom u oblasti poljoprivrede veoma važna za BiH, te da je potrebno slijediti austrijski primjer kada je riječ o podsticajima poljoprivredne proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije