Tržište

Srpska malina prodaje se kao "njemačka"

Srpska malina prodaje se kao "njemačka"
Srpska malina prodaje se kao "njemačka"

BEOGRAD - Malina iz Srbije stiže u velikim količinama u Njemačku gdje se upakuje i prodaje sa etiketom "Napravljeno u Njemačkoj", a i čačanska jabuka na pakovanju ima oznaku da je njemačka, objavio je "Blic".

Njemački potrošači ne prepoznaju malinu kao srpsku već kao njihovu domaću, a razlog tome je što se ona iz Srbije šalje u rinfuzu, a Nijemci je operu, upakuju i prodaju skuplje.

"Čak 70 odsto agrarnih proizvoda koje Nemci uvezu iz Srbije su maline. Međutim, nigde na proizvodu u prodaji ne piše da je poreklom iz Srbije, Nemci to distribuiraju pod svojim brendom", rekao je za "Blic" Aleksandar Ivkovac, ekonomski savjetnik u Ambasadi Srbije u Njemačkoj.

Prema njegovim riječima, ovaj srpski proizvod je neprepoznatljiv i mnoge firme u Njemačkoj misle da će zbog lošeg imidža koji srpski proizvodi imaju prodaja biti slaba.

"Ali, to nije tačno. Ko ne bi kupio kvalitetan proizvod po dobroj ceni? O toj problematici stalno izveštavamo nadležne, ali ništa se ne dešava", rekao je Ivkovac.

On je naveo da Srbija nije zaštitila svoje proizvode kao što je Grčka uradila na vrijeme sa maslinovim uljem.

"Naši proizvođači prodaju u rinfuzu i to je problem. Država bi trebalo da omogući jeftiniju logistiku, kako bi smo upakovali proizvod i prodavali ga po većoj ceni", dodao je Ivkovac.

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić rekao je za "Blic" da već neko vrijeme sluša o tom problemu i da je riječ o percepciji nekih njemačkih kompanija koje rade sa srpskim i koje misle da je bolje da proizvod bude predstavljen kao njemački.

 "Oni smatraju da bi oznaka da je proizvod srpski uticala na prodaju. To je direktna posledica onoga što se dešavalo devedesetih godina i delimično posle toga. Potreban je rad na poboljšanju i unapređenju imidža Srbije", naglasio je Ćirić.

Prema njegovim riječima, i u drugim zemljama bilo je sličnih problema, ali su uglavnom riješeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije