Tržište

Struja u RS biće skuplja za oko 9 odsto

Struja u RS biće skuplja za oko 9 odsto
Struja u RS biće skuplja za oko 9 odsto

BANJALUKA - Sva zavisna proizvodna i distributivna preduzeća iz sistema "ERS'' podnijela su Regulatornoj komisiji za energetiku RS zahtjeve za pokretanje tarifnog postupka, kojim se traži povećanje aktuelne cijene električne energije u RS, potvrdili su nam u Regulatornoj komisiji za energetiku RS.

Kako smo uspjeli nezvanično saznati, struja u RS bi prema dostavljenim zahtjevima mogla biti skuplja za oko devet odsto, u odnosu na sadašnju cijenu, ali će odluku o tome ipak dati regulator.

U Komisiji kažu da se trenutno vrši pregled pristiglih zahtjeva. Prema njihovim riječima, razmatranje zahtjeva elektroenergetskih subjekata iz sastava ERS za pokretanje tarifnog postupka za odobrenje cijena na pragu elektrane, za odobrenje tarifnih stavova za korisnike distributivnog sistema i za odobrenje tarifnih stavova za javno snabdijevanje, biće održano na redovnoj sjednici ove komisije u utorak, 24. marta, ove godine.

"Neophodno je razmotriti te zahtjeve na redovnoj sjednici. Komisija će izdati i obavještenje za javnost u kome ćemo dati presjek zahtjeva i objaviti same zahtjeve na našoj internet stranici", kazali su nam u Komisiji. Prema njihovim riječima, još se ne može govoriti o tome kada će i koliko struja poskupjeti za krajnje potrošače.

Istakli su da se tarifni postupak vodi u skladu s odredbama Pravilnika o tarifnoj metodologiji i tarifnom postupku i traje maksimalno šest mjeseci, u zavisnosti od složenosti zahtjeva.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, smatra da su jedno želje za povećanjem cijene struje, a drugo je konačna odluka koju treba dati nezavisna komisija, koja bi morala vrlo analitički da prouči te zahtjeve, njihovu opravdanost.

"Treba da se vidi da li su ti problemi u poslovanju preduzeća iz sitema ERS eksternog karaktera ili su ti problemi proizašli iz problema vezanih za loše domaćinsko poslovanje u okviru samog sistema", rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, potrošači u RS nemaju veću platežnu moć u odnosu na prethodne godine, čak nešto i lošiju.

"S tim u vezi, može se reći da bi povećanje cijene struje za 10 odsto bio udar na standard potrošača u RS i time će biti ugroženo više od 70 odsto potrošača električne energije u RS", rekao je Petrović i dodao da će se eventualno poskupljenje struje odraziti i na sve ostale artikle i proizvode i usluge.

Podsjećamo, iz Hidroelektrane na Drini ranije su nam rekli da su bili prinuđeni da pokrenu postupak prema regulatoru u smislu povećanja cijene na pragu hidroelektrane za nekih 0,5 do 0,6 feninga po kilovat-času električne energije, a sve kako bi preduzeće moglo normalno funkcionisati.

"Da bi ovo preduzeće moglo da odgovori obavezama, investira u novu opremu na rudniku, kontinuirano održava i modernizuje blok TE, na vrijeme vrši eksproprijaciju zemljišta i drugih dobara koja su na potezu razvoja Rudnika, te pristupi otvaranju novog površinskog kopa Ugljevik-istok, neophodno je uskladiti cijenu električne energije na domaćem tržištu sa stvarnom proizvodnom cijenom", rekao je ranije i Žiko Krunić, direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije