Tržište

Švajcarac opet jača, ko je kriv?

Švajcarac opet jača, ko je kriv?
Švajcarac opet jača, ko je kriv?

Švajcarska trpi sve više štete i kritika zbog jakog franka."Nastavimo li ovako, za deset godina će bankrotirati švicarski penzioni sistem", upozorili su guvernera Tomasa Jordana.

Do sada su gubitke stvarali smanjeni prinosi na državne obveznice, ali novac budućih penzionera istopiće i naknade od 0,75 odsto koje banke i druge financijske institucije plaćaju za svoje depozite.

Jedna je to od mjera protiv jakog franka koju je SNB uveo kad je odustao od vezivanja uz evro, piše B92.

Jak franak pokosio je brojne dužnike na jugoistoku Evrope, posebno u Hrvatskoj, Poljskoj i Mađarskoj, ali sve više negoduju i Švajcarci jer im strada izvoz.

Guverner švajcarske centralne banke najavio je da bi zbog grčkih dužničkih problema franak ponovno mogao ojačati, nada se privremeno.

U petak je kurs švajcarca na evropskim tržištima bio u rasponu od 1,03 do 1,038 franaka za evro.

"Ostaćemo aktivni na valutnim tržištima koliko je potrebno kako bismo uticali na monetarne uslove", kazao je Jordan.

Admiral Markets objavio je da se u posljednjih godinu dana najviše kapitala slivalo u američki dolar, koji bi mogao još jačati ako se Evropska unija ne uspije dogovoriti s Grčkom o otplati dugova.

Nervozu na tržištima izazivaju i predstojeći izbori u Velikoj Britaniji.

Kako bi povećala šanse za ostanak na vlasti, konzervativna stranka aktualnog britanskog premijera Davida Kamerona obećala je referendum o ostanku u Europskoj uniji.

Odlazak Velike Britanije iz EU, upozoravaju, doveo bi do haosa na finansijskim tržištima i dalje jačanje dolara i franka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije