Tržište

Švajcarski franak ostaje vezan za evro

Švajcarski franak ostaje vezan za evro
Švajcarski franak ostaje vezan za evro

Švajcarska privreda ne bi trabala brinuti, naime švajcarska valuta ostaće na nivou od 1,2 franka za evro još najmanje dvije godine.

Zbog još uvijek krhkog evropskog oporavka koji polako gubi dah opterećen političkim tenzijama Zapada prema Rusiji, 39 posto ekonomskih analitičara u anketi Bloomberga predviđa da će švajcarska centralna banka (SNB) nastaviti s politikom vezanja franka za evro do 2016. godine, a njih 44 posto ocjenjuje da će kurs biti vezan i u 2017. godini, prenosi Poslovni.hr.

Tek dvojica analitičara od njih 23 u toj anketi smatra da već sljedeće godine možemo očekivati zaokret u politici SNB-a po pitanju kursa.

 "Dokle god Evropska centralana banka ne podigne kamatne stope, SNB ne može učiniti ništa drugo", tvrdi David Marmet, ekonomist u Zürcher Kantonalbank.

 Takva razmišljanja na tragu su izjave guvernera SNB-a Tomasa Jordana koji je intervjuu u junu naglasio da će kurs ostati vezan "još neko vrijeme".

Da ne treba tako skoro  očekivati promjene u švicarskoj tečajnoj politici smatra i Zrinka Živković - Matijević, direktorica Direkcije ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke.

"Švicarska središnja banka više je puta naglašavala da će ostati dosljedna obrani tečaja na razini 1,2 franka za euro jer švicarskom gospodarstvu ne odgovara jači tečaj koji bi izvoz učinio nekonkurentnijim'', kaže ona.

''Ipak, švicarski izvoz do sada se pokazao dosta otporan na tečajna kretanja jer se radi o izvozu visoke dodane vrijednosti", kaže Živković -Matijević.

Podsjetimo, kurs franka za evro SNB je vezao prije tri godine uslijed eskalacije evropske dužničke krize koja je franak vinula u nebo, na užas hrvatskih dužnika u toj valuti.

Švicarska valuta posljednjih dana opet je ojačala zbog geopolitičkih tenzija, a krajem prošle sedmice nakratko je bila na najvišem nivou prema evru od januara 2013. godine. Zanimljivo, SNB tada nije intervenisao, a njegova intervencija nije zabilježena već dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije