Tržište

Svinjetina kao "zlatna žila"

Svinjetina kao "zlatna žila"
Svinjetina kao "zlatna žila"

MOSKVA, BEOGRAD - Ogromno rusko tržište jedinstvena je šansa da Srbija značajno poveća izvoz svinjetine i da podigne svoje stočarstvo do maksimuma - navode ruski mediji.

EU već niz godina zabranjuje uvoz svinjetine iz Srbije zbog navodne svinjske kuge, bez obzira na podatak da je ta stočna bolest odavno iskorijenjena. Brisel ne dozvoljava čak ni transport srpske svinjetine preko svoje teritorije.

Istovremeno, Srbija je u ovom trenutku jedina zemlja u Evropi koja može  da izvozi tu vrstu mesa u Rusku Federaciju, ali i na tržišta Bjelorusije i Kazahstana, odnosno na prostor čitavog Evroazijskog ekonomskog saveza u nastajanju.

Radi se o tome da je Rusija još početkom ove godine zabranila uvoz svinjskog mesa iz EU, od koje je do tada kupovala svinjetinue u vrijednosti od 1,4 milijarde evra na godišnjem nivou, a od marta je zabranila i uvoz američke svinjetine.

To znači da je Rusija omogućila Srbiji da razvije svoje stočarstvo do neslućenih razmjera, te da izveze na njeno tržište bukvalno onoliko mesa koliko je u stanju da proizvede.

S obzirom da na ruskom tržištu postoji potražnja za čak sedam miliona svinja godišnje, a Rusija ih više ne uvozi sa Zapada, to nesumnjivo predstavlja jedinstvenu priliku da se u Srbiji iz temelja obnovi stočna proizvodnja i zaposli nova radna snaga - navode stručnjaci.

Posebno je značajno  što Rusi plaćaju unaprijed, a poseban interes pokazuju upravo za stočno meso sa malih seoskih gazdinstava na kojima se ne koristi genetski modifikovana hrana u ishrani krmača, nego isključivo prirodna stočna hrana.

Nedavni slučaj sa švercom mesa iz EU pokazuje da je nekome bilo u interesu da zaustavi izvoz srpske svinjetine na  tržište od 200 miliona potrošača.

Nakon direktnih razgovora državnih institucija obje zemlje, dogovoreno je da se i pored svih nepravilnosti, i dalje dozvoli nesmetan izvoz srpskog mesa u Rusiju, a takođe i u zemlje okupljene oko nje u Carinskom savezu - navode ruski mediji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije