Tržište

Svjetska banka planira 2,2 milijarde dolara za Srbiju

Svjetska banka planira 2,2 milijarde dolara za Srbiju
Svjetska banka planira 2,2 milijarde dolara za Srbiju

BEOGRAD - Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je program podrške Srbiji za narednih pet godina, kojim je predviđeno izdvajanje za Srbiju od 2,2 milijarde dolara, saopšteno je iz te banke.

Tim programom za period od 2015. do 2019. kalendarske godine, odnosno fiskalne 2016 - 2020. godine, predlaže se davanje zajma za Srbiju Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu do 1,6 milijardi dolara i finansiranje Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u iznosu do 600 miliona dolara.

U narednih pet godina ovim sredstvima Svjetska banka želi da podrži razvoj konkurentne i inkluzivne privrede u Srbiji i, kroz to, pridruživanje zemlje Evropskoj uniji (EU), navodi se u saopštenju. Odbor izvršnih direktora te banke pozdravio je konstantan napredak Srbije u sprovođenju strukturnih reformi koje doprinose makroekonomskoj održivosti i stvaraju tržišnu privredu koja je konkurentna.

Uočili su da postoji jaka posvećenost Vlade Srbije tim reformama, koje je odavno trebalo sprovesti, ističe se u saospstenju. Strategija iznijeta u CPF je u skladu sa proklamovanim duplim ciljevima Svjetske banke o smanjenju siromaštva i bolji život za što veći broj građana.

CPF je nastao na osnovu zaključaka analize koju je Svjetska banka uradila o Srbiji (takozvana Sistematska analiza o Srbiji, SCD), u kojoj je istaknuta važnost vraćanja Srbije na put privrednog rasta: od privrednog rasta u Srbiji su tradicionalno najveće koristi imali siromašni i osjetljive grupe.

Kako bi se vratila na put privrednog rasta, Srbija mora da stvara izvozno-orijentisanu privredu i da u isto vrijeme omogući siromašnim i nekvalifikovanim ljudima da lakše nalaze posao.

U okviru ovog CPF programa, Svjetska banka, IFC i Multilateralna agencija za garantovanje investicija (MIGA) će se angažovati na slojevitom programu koji treba da pomogne Srbiji u privlačenju investicija neophodnih kako bi se omogućio privredni rast i otvaranje novih radnih mjesta. "Srbija ima istorijsku priliku da ubrza reforme i svoj put ka prosperitetu i integraciji sa EU. Vjerujemo da će sadašnja posvećenost reformama pomoći vraćanju privrednog rasta, koji je ključ smanjenja siromaštva, jer od njega u Srbiji najveće koristi imaju siromašni. Osim stvaranja uslova za privredni rast, vjerujemo da posebnu pažnju treba posvetiti kreiranju šansi za zapošljavanje marginalizovanih grupa i nekvalifikovanih radnika, kako bi i oni od rasta mogli da imaju koristi", rekao je Toni Verheijen, direktor Kancelarije Svjetske banke u Srbiji.

Nova strategija Svjetske banke, kako je istakao, predstavlja sveobuhvatan paket finansijske i savjetodavne podrške koji treba da pomogne da se ostvare ti ciljevi kao i da pripreme zemlju da postane konkurentna članica Evropske unije. CPF će se usredsrediti na dva široko postavljena prioriteta - u prvom, koji se odnosi na upravljanje privredom i ulogu države, Svjetska banka posebno će podržati napore na unapređenju efikasnosti u upravljanju javnim finansijama, mogućnosti državne administracije da sprovede reforme i pruža javne usluge, na pronalaženju rješenja za više od 500 državnih i društvenih preduzeća i bolje poslovanje komunalnih i preduzeća za puteve.

"Stvaranje efikasnog javnog sektora koji pomaže privatne investicije i pruža dobre usluge i firmama i građanima jeste ključni uslov za privredni rast i bolji život građana u Srbiji", rekao je Verheijen.

"Vjerujemo da će naši napori da pomognemo Vladi da radi manje i da troši manje, ali da ima bolje rezultate, otvoriti prostor i priliku za razvoj privatnog sektora kako bi on stvorio visoko vrijedne poslove koji su potrebni Srbiji", dodao je Verheijen. Drugi prioritet je rast privatnog sektora i uključenje što većeg broja ljudi u rad privrede i u okviru toga Grupa Svjetske banke podržaće napore Vlade da se popravi poslovna klima, da se napravi transparentan i efikasan sistem koji se odnosi na zemljište i nekretnine i da se izgrade kvalitetne infrastrukturne mreže, a IFC i MIGA će podržati razvoj privatnog sektora.

Konačno, napori da se u rast uključe siromašni i ugrožene grupe obuhvatiće rad na propisima vezanim za tržište rada, bolju pomoć onima koji traže posao i razvoj vještina potrebnih za rad. "IFC će i dalje biti aktivan u sektorima koji povećavaju zaposlenost, uključujući i finansijski sektor koji podržava mala i srednja preduzeća, proizvodnju dobara visoke dodate vrijednosti, obnovljive izvore energije, kao i ulaganje privatnog sektora u infrastrukturu kroz investicije i javno-privatno partnerstvo", istakao je Tomas Lubek, regionalni šef IFC-a za zapadni Balkan.

IFC će, dodao je, nastaviti da pomaže napore da se unaprijedi poslovna klima i da se privuku direktne strane investicije u Srbiju, kao i rješavanje pitanja nenaplativih kredita u Srbiji. Grupa Svjetska banka nastaviće da bude aktivna u finansijskom sektoru Srbije, kroz aktivnosti IBRD, IFC i MIGA u saradnji sa drugim partnerima. "MIGA će nastaviti da podržava Srbiju, čija je privreda pogođena globalnom finansijskom krizom", naglasio je Den Biler, sektorski menadžer MIGA.

"Naša podrška finansijskom sektoru posebno može da doprinese produbljivanju tržišta kredita koji podržavaju mala i srednja preduzeća, podstičući tako privredni rast i otvaranje novih radnih mjesta. Nadamo se da ćemo ubuduće biti u mogućnosti da podržavamo i druge investicije, kao što su one u infrastrukturu, kako bismo doprinijeli razvoju Srbije", kazao je Biler. Svjetska banka trenutno u Srbiji finansira osam projekata ukupne vrijednosti 1,2 milijarde dolara, dok IFC ima portfolio vrijedan 417 miliona dolara za 25 projekata, a MIGA trenutno podržava sedam projekata u vrijednosti od 860 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije