Tržište

Tojota ostvarila rast prodaje u Kini od 68 odsto

PEKING- Japanska fabrika automobila "Tojota" ostvarila je u aprilu na kineskom tržištu rast prodaje od 68 odsto, na godišnjem nivou, od 81.700 vozila.

Kako je saopštio portparol firme Takanori Jokoi, u prva četiri mjeseca ove godine, "Tojota" je u Kini prodala ukupno 293.200 automobila, što je za 14,3 odsto više nego u istom periodu lane.

Jokoi je napomenuo da je razlog izrazitog povećanja prodaje u aprilu, razoran zemljotres i cunami, koji su u martu prošle godine pogodili Japan i oštetili više fabrika na sjeveroistoku zemlje, uključujući i proizvođače komponenti za automobile. Japanska autoindustrija morala je zbog toga privremeno da zaustavi ili ograniči proizvodnju.

On je ukazao da upravo zbog prošlogodišnje katastrofe i pada proizvodnje, Tojota i druge japanske fabrike automobila, ove godine bilježe dvocifreni rast prodaje.

"Tojota" je prošle godine u Kini prodala 883.400 vozila, što predstavlja rast na godišnjem nivou za 4,4 odsto. Ove godine bi htjela da ostvari povećanje prodaje u najmnogoljudnijoj azijskoj zemlji na milion automobila, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije