Tržište

Tučić: Luksuz je izgubiti rusko tržište

Tučić: Luksuz je izgubiti rusko tržište
Tučić: Luksuz je izgubiti rusko tržište

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić ocijenio je da BiH ne može sebi dozvoliti luksuz da se odriče bilo kojeg tržišta, bez obzira da li je riječ o tržištu Ruske Federacije, zemalja CEFTA ili EU.

"Upravo suprotno, naš strateški interes jeste da kontinuirano obezbjeđujemo sve neophodne uslove da bismo unaprijedili prisustvo proizvoda iz BiH na svim ovim tržištima", rekao je Tučić.

On je za sarajevsko "Oslobođenje" rekao da je bilo kakva pomisao o eventualnom uvođenju ekonomskih sankcija prema Ruskoj Federaciji bespredmetna.

Komentarišući zahtjev EU da BiH i Srbija ne pokušavaju iskoristiti sankcije između EU i Rusije da bi ostvarile bolji trgovinski položaj, Tučić je rekao da nije korektno od BiH tražiti odricanje od bilo kojeg tržišta i izvoznih potencijala, a da Unija ne ponudi nešto zauzvrat.

Evropska unija je u srijedu, 20. avgusta, izrazila očekivanje da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, uključujući Srbiju i naročito Tursku, kao i Brazil, Argentinu, Urugvaj, Švajcarsku, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mjesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su naglasili da je to "više pitanje morala i solidarnosti" sa EU, uz opasku da su ministri EU poručili da je cilj evropskih sankcija Rusiji da se "hitno izdejstvuje političko, održivo rješenje" za ukrajinsku krizu.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova juče se oglasilo, kritikujući zahtjeve Brisela, ocijenivši da su argumenti oko Ukrajine na "klimavim nogama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije