Tržište

U FBiH pojeftinjuje gorivo, u RS ništa od toga

U FBiH pojeftinjuje gorivo, u RS ništa od toga
U FBiH pojeftinjuje gorivo, u RS ništa od toga

BANjALUKA - U Republici Srpskoj ove sedmice neće doći do korekcije cijena nafte i naftnih derivata, potvrdio je Srni predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović.

On je pojasnio da će cijene biti korigovane samo ukoliko dođe do pada prozvođačke cijene u Rafineriji nafte Brod i to tek sljedeće sedmice, jer ovih dana nema isporuke nafte, a trenutno se na pumpama prodaju zalihe od prošle sedmice.

Navodeći da je prošle sedmice u Republici Srpskoj došlo do blagog pada cijena nafte i naftnih derivata, Vojinović je istakao da je gorivo u Srpskoj već jeftinije nego u Federaciji BiH.

Vojinović kaže da je cijena "evrodizela" u Republici Srpskoj oko 2,40 KM, a u Federaciji BiH je viša od 2,50 KM.

Prema njegovim riječima, cijene benzina u Republici Srpskoj se kreću oko 2,40 i 2,50 KM.

Iz Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne komore FBiH najavljeno je da će gorivo u Federaciji krajem sedmice pojeftiniti. Očekuje se da cijene budu manje za oko pet feninga po litru.

Gorivo bi početkom maja trebalo da pojeftini i u Hrvatskoj, usljed smanjenja rafinerijskih cijena nafte.

Kako prenose hrvatski mediji zbog poboljšanja stanja na svjetskom tržištu nafte, nakon četiri mjeseca uzastopnog rasta, cijene benzina će osjetno pasti, dok će dizel tek neznatno pojeftiniti.

Najprodavanijem evrosuperu 95 cijena će pasti za 34 lipe, odnosno za oko devet feninga, dok će evrodizel pojeftiniti za oko šest lipa, odnosno nešto više od jednog feninga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije