Tržište

U Tvrdošu proizveli prvo maslinovo ulje u RS

U Tvrdošu proizveli  prvo maslinovo ulje u RS
U Tvrdošu proizveli prvo maslinovo ulje u RS

TREBINJE - Nastavljajući tradiciju uzgoja autohtonih industrijskih i prehrambenih biljaka mediteranskog kraja, manstir Tvrdoš je sa svojih maslinjaka ove godine ocijedio prvo maslinovo ulje dobijeno, ne samo u Trebinju nego i u cijeloj RS.

"U pitanju je za početak mala količina od oko 50 litara hladno cijeđenog ulja, ali će se te količine već naredne godine, kada na rod stanu i mlade masline i ukoliko nas vrijeme posluži, zasigurno uduplati", objašnjava jeromonah tvrdoški Porfirije.

Ulje su, kaže, cijedili u dubrovačkoj Uljari Topolo, koja svim zapadnohercegovačkim maslinarima radi ovaj posao, ali imaju namjeru da, kada količine budu veće i kada proizvodnja bude komercijalizovana, nabave i sopstvenu tehnologiju.

Iako postoje svjedočanstva da se u manastiru Tvrdoš, osim proizvodnje vina, još u 16. vijeku cijedilo i maslinovo ulje, a otac Porfirije kaže da manastirsko imanje i danas ima nekoliko masilna starih po 230 godina, ozbiljnijom sadnjom maslinjaka počeli su se baviti tek prije desetak godina.

Manastirski monasi uzgajaju dvije vrste maslina, tamnu, takozvanu kalamatu, koja je isključivo za jelo, i dubrovačku maslinu od koje se cijedi ulje.

Prema riječima jeromonaha Porfirija, sve crne masline su pohranjene u burad na dalje zrenje, dok je ulje cijeđeno samo od zelenih, a sve što proizvedu ove godine ostavlja se za potrebe manastirske ekonomije.

 "Danas imamo više od 550 stabala masline, koja su na dobrom rodu. Svake godine povećavamo i broj zasađenih stabala, ali i one mlade stupaju na rod, tako da, pošto smo ove godine ubrali oko tonu plodova, dogodine očekujemo rod od barem dvije tone", dodaje jeromonah Porfirije i ističe da će se od naredne godine manastirsko ulje prodavati u njihovoj prodavnici.

Monasi u Tvrdošu kažu da je najvažnije ne žuriti nikuda i sve raditi s mjerom, pa će i posao koji rade biti uspješniji, kao što su radili i kod proizvodnje vina, tako da i kod maslinarstva očekuju uspjeh.

Budući da je hercegovački krš područje koje je kao stvoreno za maslinarstvo, vinogradarstvo i smokve, a da je posjed manastira Tvrdoš idealan za ove kulture, u narednom periodu ovdje se zasigurno može očekivati mnogo ozbiljnija proizvodnja maslinovog ulja koje monasi proizvode na tradicionalan način, bez ikakvih hemijskih dodataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije