Tržište

U Zimbabveu u opticaju šest valuta, ali ne i domaća

U Zimbabveu u opticaju šest valuta, ali ne i domaća
U Zimbabveu u opticaju šest valuta, ali ne i domaća

HARARE - Vlada Zimbabvea je odlučila da, pored američkog dolara i južnoafričkog randa, kao platežno sredstvo uvede i japanski jen, kineski juan, indijski rupi i australijski dolar.

Zbog neuspjelog sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i prazne državne kase, Zimbabve već pet godina nema nacionalnu valutu, prenio je RFI.

Međunarodne sankcije i drugi problemi izazvali su u Zimbabveu i veliki pad deviznog priliva od stranih turista, a zbog opšteg privrednog kolapsa zemlja je, poslije razorne hiperinflacije 2009. godine, prestala da koristi sopstvenu valutu i prešla na američki dolar.

Ekonomska situacija u Zimbabveu počela je naglo da se pogoršava početkom minule decenije, kada je predsjednik te afričke države, Robert Mugabe, naredio oduzimanje zemlje farmerima koji su mahom bili porjeklom iz Velike Britanije i nekih drugih evropskih zemalja.

Takva politika izazvala je pad povjerenja investitora a proizvodnja u Zimbabveu je drastično opala, posebno nakon uvođenja međunarodnih sankcija toj zemlji.

Dobri poznavaoci ekonomskih prilika u Zimbabveu navode da u zemlji sada oko 90 odsto radno sposobnog stanovništva nema posao, a velike farme koje su ranije oduzete evropskim zemljoposednicima potpuno su zapuštene.

Ekonomski analitičari, međutim, ne mogu da odgonetnu šta je svrha uvođenja novih moneta kao platežnog sredstva u Zimbabveu.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije