Tržište

U kineskom medu u Hrvatskoj otkrivena nedozvoljena materija

U kineskom medu u Hrvatskoj otkrivena nedozvoljena materija
U kineskom medu u Hrvatskoj otkrivena nedozvoljena materija

ZAGREB - Hrvatska povlači sa tržišta dodatak prehrani "Kraljevski med" uvezen iz Kine, jer je u njemu utvrđeno prisustvo tadalafila, aktivne materije u lijekovima koji se izdaju samo uz ljekarski nadzor, a koji nije dopušten u proizvodim odobrenim kao dodaci prehrani.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je u saopštenju o povlačenju "Kraljevskog meda" sa tržišta preciziralo da se radi o proizvodu koji ima oznaku dodatak prehrani, s rokom trajanja do februara 2016, da je zemlja porijekla Kina a uvoznik "Medivital pharm" iz Zagreba, prenosi portal Seebiz.

Za taj proizvod je, kako se dodaje, putem HR RASFF sistema primljeno obavještenje Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu tadalafila u koncentraciji 60,2 mg/kg.

Prisutnost tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodaci prehrani, ističu iz Ministarstva.

"Klinička ispitivanja pokazuju da korišćenje tadalafila u dozi od 5 do 20 mg deluje na pojačavanje hipotenzijskog djelovanja nitrata, te je strogo kontraindikovano korišćenje tadalafila kod osoba koje koriste preparate nitrata u bilo kojem obliku. Nuspojave koje se mogu javiti kod korišćenja tadalafila su promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolja, proliv, bol u mišićima i prsima", navodi se u saopštenju.

Kompanija "Medivital pharm" je takođe obavijestila potrošače da s tržišta povlači dodatak prehrani "Kraljevski med", "zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost istog, s obzirom da je uzorkovanjem utvrđena nedozvoljena supstanca lijeka", izvještava Seebiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije