Tržište

Ukrajina se žali STO zbog ruske zabrane uvoza voća

Ukrajina se žali STO zbog ruske zabrane uvoza voća
Ukrajina se žali STO zbog ruske zabrane uvoza voća

KIJEV - Ukrajina je uputila žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog odluke Rusije da zabrani uvoz voća i povrća iz Ukrajine, saopštilo je danas ministarstvo poljoprivrede u Kijevu.

Rusija je, prema ocjenama ministarstva, na taj način prekršila međunarodne i bilateralne ugovore, a Kijevu nije dostavila bilo kakav zahtjev prije uvođenja zabrane, prenosi Rojters.

Zbog najnovije zabrane Ukrajina bi do kraja ove godine mogla izgubiti oko 17 miliona dolara, a kako navodi Rojters, zvanični Kijev je u prvih 9 mjeseci ove godine izvezao u Rusiju 81.000 tona voća i povrća, prije svega paradajza, krastavca, jabuka, krušaka i kajsija.

Ruski embargo na voće i povrće iz Ukrajine stupio je na snagu 22. oktobra, što je najnovije trgovinsko ograničenje Moskve u ratu sankcijama povezanom sa međunarodnim tenzijama oko Ukrajine.

Na uvođenje ove zabrane Rusija se odlučila zbog sumnje da poljoprivredni proizvodi uvezeni iz Ukrajine potiču zapravo iz Evropske unije, čime su zaobiđene ruske sankcije protiv EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije