Tržište

Utaje, Bouvi i "krvavi" dijamanti

Utaje, Bouvi i "krvavi" dijamanti
Utaje, Bouvi i "krvavi" dijamanti

LONDON - Svjetski bogataši, poznate ličnosti, ali i kriminalci, trgovci oružjem i dijamantima "provlačili" su i krili novac u švajcarskom dijelu banke HSBC, otrkiva ICIJ.

Tim novinara iz 45 zemalja, okupljen u Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara (ICIJ), objavio je niz tajnih dokumenata i izvještaja druge najveće svjetske banke, čiji sadržaj otkriva komplikovanu mrežu koja je "prekrila" milijarde dolara, mnogima uštedjela ogromne svote novca kroz izbjegavanje poreza i pomogla u brojnim sumnjivim poslovima širom svijeta.

Objavljeni dokumenti datiraju iz perioda od 2005. do 2007. godine, dobili su nadimak u medijima "svis liks", jer potiču iz švajcarske podružnice britanske banke HSBC i, kako navodi "Gardijan", predstavljaju najveće otkriće ove vrste.

Od Tine Tarner do 7.300 domaćica

Izvještaji i dokumenti banke HSBC otkriveni su zajedničkim naporima više od 40 redakcija, među kojima su i britanski "Gardijan" i BBC Panorama, francuski "Mond" i njemački "Zidojče cajtung".

Veliki dio je prikupljen zahvaljujući IT ekspertu Ervu Falsijaniju, koji je 2007. godine provalio u tajne baze banke HSBC za koju je radio, a zatim sa oko 60.000 dokumenata pobjegao iz zemlje. Iako je uhapšen u Francuskoj, ubrzo je pušten i sada tamo živi pod policijskom zaštitom.

Pomogla je i čuvena lista koju je sastavila sadašnja šefica MMF-a, tada šefica finansija Francuske Kristin Lagard, koja je otvorila put otvaranju nekoliko skandala i hapšenjima u Španiji, Grčkoj, Belgiji, Argentini i SAD.

Podaci razotkrivaju poslovanja više od 100.000 pojedinaca i detalje o 30.000 bankovnih računa otvorenih u jednoj od najvećih svjetskih banaka, kroz koje je u tom periodu prošlo skoro 120 milijardi dolara.

Među ljudima koji se spominju u dokumentaciji su muzičke zvijezde, poznati bogataši, ruski oligarsi, političari, veliki trgovci i tajkuni, kao i ljudi za koje se vjeruju da posluju sa one strane zakona.

"HSBC je profitirao poslujući sa trgovcima oružjem koji su slali bombe djeci vojnicima u Africi, posrednicima diktatora u zemljama trećeg svijeta, švercerima 'krvavih' dijamanata i drugim kriminalcima", navodi ICIJ.

Na listi se nalazi niz sadašnjih i bivših političara iz Britanije, Rusije, Indije i brojnih afričkih zemalja, članovi kraljevskih porodica iz Saudijske Arabije, Bahreina, Jordana i Maroka, kao i pokojni australijski medijski tajkun Keri Paker.

HSBC je svojim "posebnim klijentima" omogućavala otvaranje "crnih računa", koji su služili za prikrivanje novca od poreskih vlasti, kao i podizanje velikih svota u kešu u različitim valutama.

Kako ističe BBC, "of šor" računi nisu nelegalni, ali jeste namjerno skrivanje novca na njima radi izbjegavanja poreza.

Kako prenosi "Kvarc", među imenima vezanim za račune u HSBC-u nalaze se muzički giganti sa švajcarskim pasošima Tina Tarner, Fil Kolins i Dejvid Bouvi, bogatašica iz Burundija Aziza Kulsum-Gulamali poznata kao "kraljica koltana", ali i kao osoba koju su UN kritikovale zbog trgovine oružjem, dijamantski magnat Abdul-Karim Dan Azumi iz Centralnoafričke Republike, optuživan da finansira jednu pobunjeničku grupu u zemlji, egipatski bjegunac, osuđenik i bivši ministar Rašid Mohamed Rašid, kao i ruski bankar i bivši vlasnik Portsmuta Vladimir Antonov, takođe optuživan za finansijske malverzacije.

Tu su i holivudski glumci Džon Malkovič i Kristijan Slejter, inače povezan sa računom otvorenim krajem devedesetih na ime Kapetan Kirk (iz "Zvezdanih staza"), čuvena manekenka El Mekferson, glumica Džoan Kolins, motociklista Valentino Rosi...

Za sve njih se navode i uglavnom višemilionske sume koje su prolazile kroz račune, kao i podatak da im je banka pomagala u poslovanju.

Ono što je posebno zanimljivo jeste što je uz 7.300 imena u dokumentaciji kao zanimanje upisano "domaćica", a iako se uglavnom u izvještaju imena ne spominju, objavljeno je da su "domaćice" često podizale velike svote novca u kešu, ponekad i više desetina hiljada dolara.

"Taj izraz je korišćen za račune supruga bogataša, ali se nalazi i pored imena uspješnih poslovnih žena, novinarki, profesorki, pa čak i princeza", piše u izvještaju ICIJ.

HSBC je prinzao da su "neki klijenti koristili politiku tajnosti banke i otvarali tajne račune", ali da se politika poslovanja od tada "fundamentalno izmijenila" i da se od 2008. banka intenzivno bori protiv takvih radnji.

U tajnim dokumentima do kojih je došao ICIJ navodi se da su zaposleni u HSBC bili svjesni namjere klijenata banke da novac sakriju od vlasti.

"Mislim da su oni (HSBC) zapravo bili agencija za poresku utaju. Mislim da je to ono što su nudili klijentima", rekao je za BBC bivši britanski poreski inspektor Ričard Bruks.

 

Inače, ista banka je 2012. platila rekordnu kaznu od 1,9 milijardi dolara zbog pranja novca, nakon što je istraga američkog Senata pokazala da je banka "oprala" stotine miliona dolara novca meksičkih narko-kartela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije