Tržište

Vitamine i dodatke prehrani u BiH niko ne kontroliše

Vitamine i dodatke prehrani u BiH niko ne kontroliše
Vitamine i dodatke prehrani u BiH niko ne kontroliše

SARAEJVO - Raznovrsni biljni preparati i dodaci prehrani u vidu mineralnih i vitaminskih dodataka danas se mogu naći na svakom koraku, u trgovinama, apotekama, na internetu, ali djelotvornost ovih proizvoda obično nije dobro ispitana.

Povlačenje s tržišta

Iako je najčešći slučaj da su na deklaracijama napisane lažne obavijesti o prisutnosti “aktivnih tvari”, a tu ih uopšte nema, nisu zanemarivi ni slučajevi da su određeni dijetetski proizvodi povučeni s tržišta jer ugrožavaju zdravlje ili, pak, sadržavaju smrtonosne tvari.

Ako tome dodamo i činjenicu da je kontrola kvalitete dodataka prehrani u našoj zemlji na vrlo niskoj razini i da se prilikom registracije ne provjerava njihov sastav, nego samo zdravstvena ispravnost, jasno je koliko treba biti oprezan prilikom kupovine.

"Proizvod u procesu registracije od kontrola prolazi samo onu zdravstvene ispravnosti, što podrazumijeva mikrobiološku čistoću i prisutnost teških metala. Nikakva druga kemijska kontrola se ne provodi, prije svega analiza količine aktivnih sastojaka u proizvodu koja bi potvrdila je li ona u skladu s deklaracijom sastava koju je proizvođač naveo na pakiranju. Nažalost, nemamo ni institucije i laboratorije koji su opremljeni i mogu raditi ove vrste kemijskih kontrola", objašnjava mr. sc. Alma Salkić, direktorica Odjela za kontrolu lijekova u "Zada Pharmaceuticals". Posebno je problematično što ni njihovo reklamiranje, takođe, niko ne kontroliše.

Nema regulative

Naime, s obzirom na to da nemaju svojstva lijeka, nisu u nadležnosti Agencije za lijekove BiH, već se ova oblast uređuje u okviru tzv. prehrambenog zakonodavstva, gdje još uvijek ne postoji regulativa za reklamiranje ovih preparata. I uz to što je tržište dodataka prehrani vrlo neuređeno, ne treba zanemariti ni činjenicu da postoje i veoma dobri i kvalitetni dijetetski proizvodi koji mogu biti korisni i pomoći u unapređenju zdravlja.

Salkić stoga savjetuje da se potrošači uvijek odluče za sigurnu kupovinu - u apoteci.

“Dodatke prehrani treba uzimati u ljekarnama, uz konzultaciju sa stručnim osobljem, liječnicima i farmaceutima. Nikako ih ne treba naručivati na internetu”, kaže Salkić i dodaje da se pacijenti, posebno oni koji istodobno uzimaju i druge lijekove, uvijek trebaju konzultirati s liječnicima zato što dodaci prehrani mogu stupiti u interakcije s lijekovima i izmijeniti učinak lijeka.

(NN/vecernji.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije