Tržište

Vraćanje šest minuta reklama na male ekrane

Vraćanje šest minuta reklama na male ekrane
Vraćanje šest minuta reklama na male ekrane

SARAJEVO- Savjet Regulativne agencije za komunikacije (RAK) odlučio je da pokrene izmjenu Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, koji se odnosi na vraćanje marketinškog vremena javnim servisima sa četiri na šest minuta.

Savjet je danas zaključio da se nacrt nove izmjene člana 21 Kodeksa, koji navodi da se trajanje marketinškog vremena na javnim servisima ograničava na šest minuta, uputi na javne konsultacije u trajanju od 21 dan, saopšteno je iz RAK-a.

Na sjednici je Savjet RAK-a razmatrao pitanje izmjene Kodeksa koja je omogućila smanjenje oglašavanja sa šest na četiri minute na javnim servisima, a koja je na snazi od januara.

Savjet RAK-a odobrio je da se nacrt izmjena Pravila o radio opremi koja se može koristiti bez pojedinačnih dozvola za uređaje uputi na javne konsultacije.

Riječ je o opremi koja se uglavnom ne proizvodi u BiH nego se uvozi, pa je neophodno da BiH usklađuje svoje tržište sa ostatkom većeg tržišta kojem pripada, navodi se u saopštenju.

Savjet je prihvatio i informaciju o preduzetim regulatornim aktivnostima s ciljem orimjene Univerzalnog servisa u BiH, u skladu sa Politikom sektora telekomunikacija i odlukama Savjeta ministara BiH za period 2002-2013.

Prihvaćena je i informacija o zahtjevu za pokretanje pilot-projekta digitalnog emitovanja, te je podržan prijedlog Agencije da ovaj zahtjev bude upućen prema Savjetu DTT foruma BiH.

U svojstvu apelacionog tijela u drugostepenom postupku, Savjet RAK-a razmatrao je i odbio kao neosnovanu žalbu RTV Vogošće protiv rješenja Agencije od 20. januara kojim je ustanovljeno kršenje člana 20 Pravila o medijskim uslugama radija - "Upotreba materijala zaštićenog autorskim ili drugim pravima".

Usvojene su i izmjene Poslovnika o radu Savjeta radi daljeg podizanja efikasnosti rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije