Tržište

Wall Street snažno porastao, sve vjerovatnije povećanje kamata

Wall Street snažno porastao, sve vjerovatnije povećanje kamata
Wall Street snažno porastao, sve vjerovatnije povećanje kamata

NJUJORK- Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija snažno porasle jer su ulagači iz poruka Feda zaključili da bi povećanje kamata u decembru značilo da centralna banka vjeruje da će američka ekonomija i dalje stabilno rasti.

Dow Jones skočio je 247 bodova, ili 1,42 odsto, na 17.737 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,62 odsto, na 2.083 boda, a Nasdaq indeks 1,79 odsto, na 5.075 bodova.

Snažan rast cijena akcija uslijedio je nakon objave zapisnika s oktobarske sjednice Feda koji je pokazao da se čelnici centralne banke zauzimaju za povećanje kamata u decembru.

I dok cijene akcija obično padnu nakon najava povećanja kamata jer to povećava troškove kreditiranja, sada su ulagači zaključili da bi povećanje cijene novca pokazalo da su čelnici Feda uvjereni da će uskoro postići svoje ciljeve – punu zaposlenost i inflaciju blizu 2 odsto.

Nakon objave zapisnika Feda, kretanje terminskih kamatnih stopa pokazuje da trgovci procjenjuju da postoji 72 odsto izgleda da će kamate biti povećane u decembru, dok su prije objave izgledi iznosili 60 odsto.

„Čini mi se prilično sigurnim da će Fed povećati kamate u decembru. To bi trebalo podstaći povjerenje jer to znači da je Fed sada sigurniji da će ekonomija stabilno rasti“, kaže Randy Frederick, direktor u kompaniji Charles Schwab.

Sedam godina ključne kamatne stope Feda kretale su se rekordno nisko blizu nula odsto, što je podržavalo jeftino kreditiranje i rast cijena akcija.

„Mislim da je tržište sada spremno za povećanje kamata. Mi jednostavno moramo izaći iz ove zombi ekonomije koja je zavisila o eliksiru od niskih kamata i krenuti u proces normalizacije“, kaže Alan Rechtschaffen, portfelj menadžer u fondu UBS Wealth Management Americas.

Prije nekoliko mjeseci Fed je poručio kako odgađa povećanje kamata zbog neizvjesne situacije u svjetskoj ekonomiji, posebno kineskoj, što je tada izazvalo strahovanja da bi slabost globalne ekonomije mogla negativno uticati i na američku

No, u posljednje vrijeme zvaničnici Feda poručuju kako najveća svjetska ekonomija stabilno raste i da je spremno za povećanje kamata do kraja godine.

Zahvaljujući svemu tome, juče su porasle cijene akcija u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, 2 odsto, skočio zdravstveni sektor. S rastom od 1,8 odsto slijedio je finansijski sektor kojem odgovara okruženje s višim kamatnim stopama.

Na evropskim se berzama, pak, juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 odsto, na 6.278 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,10 odsto, na 10.959 bodova, a pariški CAC 0,62 odsto, na 4.906 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije