Tržište

Za nove projekte 20 miliona maraka

BIJELJINA - Pet lokalnih zajednica u bijeljinskoj regiji pristupile su danas projektu "Gold", kroz koji razvojne agencije SAD i Švedske ulažu 20 miliona dolara u narednih pet godina kao pomoć opštinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH za otvaranje novih radnih mjesta.

U projekat će biti uključeno 48 lokalnih zajednica, a na svečanosti u Bijeljini Memorandum o razumijevanju potpisali su predstavnici Bijeljine, Zvornika, Ugljevika, Lopara i Brčko distrikta.

Predstavnik Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju /SIDA/ Nedim Bukvić rekao je novinarima da se kroz projekat očekuje otvaranje 6.000 novih radnih mjesta, indirektno i 10.000 radnih mjesta, kao i oko 90 miliona dolara investicija.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat predstavlja i pomoć BiH na putu ka EU i dostizanju evropskih standarda u različitim oblastima.

Direktor Ekonomskog odjeljenja Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ u BiH Tomas Rohas rekao je novinarima da se zapošljavnje očekuje kroz privlačenje investicija, pri čemu svaka lokalna zajednica treba da prepozna i iskoristi potencijale koje ima.

Procjenjuje se da u regiji opština i gradova koji su danas pristupili projektu "Gold" živi više od 300.000 stanovnika, a stopa nezaposlenosti dostiže i 40 odsto.

Predstavnici lokalnih zajednica regije su u obraćanju novinarima rekli da od projekta očekuju pomoć u otvaranju novih radnih mjesta i razvoj kapaciteta među kojima su najizraženiji poljoprivreda i prerada hrane, ali i proizvodnja struje i razvoj turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije