Tržište

Zajedno na treća tržišta

Zajedno na treća tržišta
Zajedno na treća tržišta

BEOGRAD - Predstavnici Srbije i BiH potpisali su u petak sporazum koji predstavlja novi korak ka stvaranju opcije zajedničkog istupa ove dvije zemlje prema trećim tržištima.

Novi beogradski sporazum potpisali su Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Srbije.

Nakon potpisivanja ovog dokumenta obojica su ocijenila da upravo on treba da bude pokazatelj u kojem pravcu treba da se razvijaju odnosi u regionu, te da Balkan nije mjesto sukoba, već saradnje.

Tučić je naveo, da ove dvije zemlje regiona jesu donekle konkurenti, ali da to ne treba da ih spriječi da udruže svoje snage i time povećaju kvalitet za nastup na treća tržišta.

On je objasnio da je udruživanje poželjno, jer su sve zemlje male u procesu tranzicije i reformi, i da samo zajedničkim snagama mogu da osvoje velika tržišta kao što su Rusija i Kina.

Srbija je za BiH značajno tržište, ocijenio je Tučić, dodajući da je sporazum pokazatelj u kojem pravcu treba da se razvijaju odnosi u regionu.

"Treba više da se bavimo privredom, a sljedeći korak je da se privredna udruženja, poslovne asocijacije i kompanije uključe u definisanje akcionog plana", kazao je Tučić.

Ljajić je konstatovao da sporazum predstavlja korak dalje u unapređenju odnosa dvije zemalje, dodajući da je BiH treće izvozno tržište za Srbiju i četvrti spoljnotrgovinski partner.

On je naveo da je prošle godine ukupna razmjena iznosila 1,3 milijarde evra, od čega je izvoz Srbije bio 890 miliona, dok prema njegovim očekivanjima izvoz Srbije u BiH ove godine treba da premaši milijardu evra.

Ljajić je rekao da je sporazum i doprinos ukupnoj regionalnoj stabilnosti i predstavlja poruku da zapadni Balkan nije samo mjesto konflikta, već da može da bude i mjesto pogodno za investitore i ulaganja.

On je najavio da će sljedeći korak biti donošenje akcionog plana u kojem će biti konkretizovana područja i oblasti gdje bi saradnja mogla da bude realizovana.

Među oblastima koje su najpogodnije za zajednički nastup na trećim tržištima Ljajić je posebno izdvojio turizam, gdje bi Srbija i BiH mogle da imaju zajedničku ponudu za posjetioce iz dalekih zemalja kao što su Japan, Koreja, zemlje Zaliva i Rusija.

Za zajednički nastup na trećim tržištima pogodni su i građevinarstvo, poljoprivredna i prehrambena industrija, energetika, namjenska industrija i auto-industrija, kao i metalski kompleks.

Ljajić je rekao da je sada najvažnije da se obje zemlje potrude da infrastruktura bude što bolja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije