Tržište

Zapelo na "Republici" Kosovo

Zapelo na "Republici" Kosovo
Zapelo na "Republici" Kosovo

SARAJEVO - Agencija za hranu i veterinarstvo Kosova uputila je zahtjev institucijama BiH da im bude dozvoljen uvoz proizvoda od mlijeka u BiH, ali vlasti Kosova insistiraju da se na izvoznici i u sertifikatu isključivo upotrebljava termin "Republika Kosovo", što je neprihvatljivo za BiH.

O svemu ovome nedavno je raspravljao i Savjet ministara BiH, koji je zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da o ovom pitanju hitno obavijesti Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za vođenje spoljne politike i koje treba da se opredijeli o tome.

"Zahtjev kosovske Agencije za hranu i veterinarstvo odnosi se na uvoz proizvoda od mlijeka u BiH. Kancelarija za veterinarstvo BiH i Agencija za hranu i veterinarstvo Kosova su usaglasile sadržaj veterinarsko-zdravstvenog sertifikata u stručnom i tehničkom dijelu, ali je ostalo neriješeno pitanje naziva izvoznice u sertifikatu te izgled njegovog zaglavlja s obzirom na to da kosovska strana insistira da se isključivo upotrebljava termin 'Republika Kosovo'", kažu u Savjetu ministara BiH.

BiH u ovom slučaju zahtijeva da se koristi termin "Kosovo", koji se inače koristi i na sertifikatu koji se primjenjuje prilikom izvoza proizvoda iz BiH na Kosovo, a kako nezvanično saznajemo, kosovske institucije se već duži period ne izjašnjavaju niti prihvataju održavanje sastanka na kojem bi se ovo pitanje riješilo.

Inače, BiH je, uz Srbiju, jedina zemlja regiona koja još nije priznala Kosovo kao državu i zbog čega ima ogromnih problema da robu izvozi na teritoriju te države.

"To je sada političko pitanje i u rukama je Predsjedništva BiH. Naši privrednici imaju velikih problema i već sutra (danas) imam sastanak sa predstavnicima 'Argete', jer im ne dozvoljavaju uvoz na Kosovo iz razloga što BiH ne odobrava izvoz sa dokumentima 'Republika Kosovo', na čemu oni insistiraju", rekao je Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

On naglašava da već duži period trgovina sa Kosovom praktično ne postoji, zbog čega ogromnu štetu imaju privrednici iz Bosne i Hercegovine.

"Daleko je veća šteta privrednicima i izvoznicima iz BiH nego što trpe izvoznici sa Kosova, jer daleko više robe tamo izvozimo nego što se uvozi u BiH. Srbija je imala isti problem, ali oni su ga riješili i sada nesmetano trguju sa Kosovom, a mi još ne možemo. Sada je sve u rukama Predsjedništva BiH, koje treba da se odredi da li će prihvatati dokumente sa zaglavaljem 'Republika Kosovo' ili neće. Tek onda ćemo vidjeti kako dalje", rekao je Vasić, dodajući da se Spoljnotrgovinska komora BiH nekoliko puta obraćala institucijama BiH da se to pitanje riješi.

Inače, skoro isti problem imala je i Srbija 2011. godine kada nije htjela priznati dokumente i pečate na kojima je pisalo "Republika Kosovo". Uz pomoć EU i poslije napornih razgovora dogovor je postignut i to na način da na dokumentima piše "Carina Kosova", kao što je bio slučaj u vrijeme UNMIK-ove administracije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije