Tržište

Zdravko Trivunčić: Pozitivan trend Banke Srpske

Zdravko Trivunčić: Pozitivan trend Banke Srpske
Zdravko Trivunčić: Pozitivan trend Banke Srpske

Banka Srpske a.d. Banjaluka ostvarila je u 2014. godini pozitivan neto rezultat u iznosu od 297.000,00KM. Ovakav uspjeh rezultat je svih napora koji su uloženi od momenta imenovanja Uprave banke, pa do danas, rekao je u intervjuu za naš list, Zdravko Trivunčić, direktor Banke Srpske. Trivunčić je istakao da je to je najbolji pokazatelj njihovog rada, ali i pokazatelj koliko se toga moralo u samo jednoj godini uraditi u sferi poslovnih aktivnosti banke da bi se ona uvela u zonu pozitivnog poslovanja, naglasivši da je lično zadovoljan svim urađenim do sada.

Prihvatili ste ulogu prvog čovjeka Banke Srpske a.d. Banjaluka u momentu kada je u toj banci bila imenovana prinudna Uprava, što je svakako bio jako veliki izazov. Sada, kada pogledate kroz vrijeme unazad, kakav je vaš komentar na situaciju u kojoj ste preuzeli banku i onu u kojoj se banka danas nalazi?

TRIVUNČIĆ: U trenutku kada sam prihvatio poziciju prvog čovjeka Banke Srpske znao sam da me očekuju veliki izazovi koji zahtijevaju mnogo odricanja od svakog menadžera i njegovih najbližih saradnika. Moram reći da sam prije svega u ovom periodu imao snažnu podršku svih svojih radnika i prvih saradnika koji su podnijeli i najveći dio tereta u operativnom smislu, čime je moj rad bio značajno olakšan.

Ono što je svo vrijeme stajalo na putu našim htijenjima i nastojanjima da osnažimo banku jeste postojanje određenih lobi grupa koje su imale za cilj da na sve načine destabilišu rad banke kroz širenje neistinitih informacija putem određenih medija. Sve ovo rađeno je samo zbog toga da mnogi dužnici koji danas moraju da vraćaju svoje kreditne obaveze banci na bilo koji način to izbjegnu.

Raspolažemo određenim informacijama da su čak i prethodni vlasnici banke, Litvanci, pomagali određene lobi grupe i medije na sve moguće načine, a isto sa konačnim ciljem da prikriju svoje propuste u radu. Ipak, nisam se obazirao na ove stvari i radio sam svoj posao profesionalno i časno, i danas sa ponosom mogu reći da je Banka Srpske a.d. Banjaluka institucija koja sve svoje obaveze prema klijentima, radnicima i državi izvršava bez i jednog dana kašnjenja. Moram jasno reći da smo ostvarili dobit u 2014-toj godini, i da svaki dan na tržištu postajemo faktor koji u određenim elementima postavlja mjerila rada i standarde našoj konkurenciji, sviđalo se to nekome ili ne, i da ćemo u budućem periodu biti još bolji nego danas.

Recite nam, ukratko, šta je u proteklom periodu obilježilo rad Uprave Banke Srpske?

TRIVUNČIĆ: Sigurno je da će prva godina rada Uprave Banke Srpske ostati temelj u radu naše banke. U tome periodu Uprava Banke je u potpunosti stabilizovala poslovanje banke, privukla nove klijente i povratila imidž banke na bankarskom tržištu. Sve je to u konačnom dovelo do toga da je Banka dostigla zonu pozitivnog poslovnog rezultata sa rastom ukupne aktive u iznosu od 12 odsto u 2014-toj godini u odnosu na obračunski period 2013-te godine.

Pored redovnih poslovnih aktivnosti koje su karakteristične za svaku banku mi smo u 2014-toj godini dodatnu pažnju posvetili i naplati dospjele kreditne aktive i danas vam mogu potvrditi da ne postoji niti jedan klijent u portfoliju koji banci duguje novac, a da protiv kojeg nije pokrenut prinudni postupak naplate putem suda. Mislim da je ono što je do sada urađeno u banci za ovako kratak period i više nego dobro.

Šta možete reći o radu banke u periodu kada su njome upravljali prethodni vlasnici, kada je ona nosila ime Balkan Investment Banka, jer se sa tim informacijama u javnosti različito špekuliše?

TRIVUNČIĆ: Nije tajna da je Banka u prošlosti imala lošu poslovnu politiku koja se manifestovala kroz davanje kredita preduzećima u zemlji i inostranstvu koja nisu imala potrebnu kreditnu sposobnost definisanu zakonom o bankama i drugim propisima Agencije za bankarstvo Republike Srpske, što je u konačnom i dovelo do toga da se ovi krediti nisu vraćali, tj. da su počeli kasniti sa naplatom od samog početka.Ovo je u konačnom i bio jedan od osnovnih razloga koji je doveo do imenovanja prinudne Uprave u tadašnjoj Balkan Investment Banci od strane Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Mi kao Uprava koja je došla nakon toga, prvo što smo uradili jeste da smo jasno podvukli crtu u radu koji se odnosi na prethodni period, a na način da smo prema našem mišljenju za sve one slučajeve kod kojih smo utvrdili postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kivično dijelo podinijeli krivične prijave. Rezultat toga je 11 podnesenih krivičnih prijava protiv 25 imenovanih lica . Tu je naš posao završen, a sve ostalo je na institucijama sistema da provedu istrage i da utvrde eventualnu odgovornost.Mi ostajemo privrženi potpunoj i iskrenoj saradnji sa pravosudnim organima.

Iz svega ovoga vidite koliko su samo netačne i nestinite informacije koje su pojedini mediji konstantno plasirali, da se u banci ne provode nikakve istrage i da se bilo šta prikriva.

Kakav je danas položaj Banke Srpske na bankarskom tržištu u odnosu na druge banke i kakvi su planovi Banke Srpske za naredni period?

TRIVUNČIĆ: Prije svega mi smo komercijalna banka, i kao i svaka druga banka na tržištu Republike Srpske radimo u skladu sa zakonom o bankama i drugim propisima Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Ovo su činjenice koje se odnose na svaku banku na tržištu Republike Srpske bez obzira na njenu vlasničku strukturu, međutim, nažalost ove činjenice se široj javnosti često pogrešno interpretiraju. Važno je naglasiti da mi na tržištu nemamo nikakav privilegovan položaj i da sa svim bankama ravnopravno učestvujemo u utakmici koja se vodi na našem bankarskom tržištu.

Što se tiče vremena pred nama, naš plan je da u 2015-toj godini još snažnije izađemo na bankarsko tržište Republike Srpske, i mislim da naši klijenti i naša konkurencija to uveliko već primjećuju. Planovi koje smo napravili za 2015-tu godinu u smislu brojki su zaista ambiciozni, i ukoliko budemo u 2015-toj godini radili sa istim intenzitetom i željom za uspjehom siguran sam da ćemo ih ostvariti.

Dokapitalizacija u bankarskom sektoru je konstanta

Da li je dokapitalizacija banke koju je provela Vlada Republike Srpske u 2013-toj godini bila dobra odluka Vlade, i da li je u budućem periodu potrebno vršiti dodatno jačanje banke kroz nove dokapitalizacije?

TRIVUNČIĆ: Kao bankar i čovjek koji se bavi bankarstvom gotovo čitav svoj radni vijek, a onda i kao direktor banke, smatram da je dokapitalizacija banke koju je Vlada Republika Srpska provela u 2013-toj godini bila dobra odluka Vlade Republike Srpske što potvrđuje i današnji rezultat banke. Ako pogledate razvijene zemlje u okruženju onda ćete vidjeti da su to odluke koje su donosile i Vlade u zemljama Zapadne Evrope, kao npr. Austrija, čije se ekonomske logike i pravila poslovanja smatraju uspješnim i kao takve svi žele da ih primjenjuju u svome radu. Zbog toga nema mjesta sumnji u ispravnosti takvih odluka.

Što se tiče samog pojma dokapitalizacije, to je pojam koji u bankarskom sektoru u odnosu na druge sektore ima potpuno drugačiju težinu i smisao, zbog same zakonske regulative koja tretira ovu oblast. Naime, ukoliko napravite pregled svih banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj u posljednjih 10 godina vidjećete da je to konstanatan proces u svim privatnim bankama koje su se u tom periodu dokapitalizovale i po nekoliko puta, i to nije bilo mjerilo neuspješnosti, nego naprotiv mjerilo uspješnosti. Drugim riječima, dokapitalizacija u bankarskom sektoru je konstantna, jer je rast aktive svake banke na tržištu zakonskom regulativom vezan za rast njenog kapitala, te je u tom svijetlu i neophodno da sve banke na tržištu povećavaju svoj kapitala, pa tako i Banka Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije