Tržište

"Zenit Optimedija" snizila prognozu potrošnje na oglašavanje

"Zenit Optimedija" snizila prognozu potrošnje na oglašavanje
"Zenit Optimedija" snizila prognozu potrošnje na oglašavanje

NJUJORK - Međunarodna medijska agencija "Zenit optimedija" snizila je svoju procjenu potrošnje na oglašavanje u svijetu za 2015. i 2016. godinu, navodeći kao razlog sve dublju recesiju u dijelovima istočne Evrope i usporavanje privrednog rasta u Kini.

Ova agencija, u vlasništvu "Publicis grupe", sada očekuje da će potrošnja na oglašavanje u ovoj godini porasti 4,4 odsto, na 544 milijarde dolara, što je manje u odnosu na ranije očekivani rast od 4,9 odsto. Za narednu godinu, agencija očekuje rast potrošnje od 5,3 odsto zbog Olimpijskih igara u Brazilu i predsjedničkih izbora u SAD, što je nešto niže od prethodne projekcije rasta od 5,6 odsto, prenosi američki dnevni list "Wall Street Journal".

Čak i uz smanjenje, "Zenit optimedija" ističe da su te prognoze i dalje znatno više od prosječne stope rasta iz posljednjih 10 godina od 2,8 odsto.

Oglašivači pomno prate situaciju na tržištima u usponu, nakon što su u posljednjih nekoliko godina puno ulagali u te zemlje u nastojanju da neutrališu negativne efekte usporavanja rasta u zapadnoj Evropi i SAD, piše američki list.

Sada "Zenit optimedija" upozorava da bi rast koji su priželjkivali marketinški stručnjaci mogao biti umjereniji nego što se očekivalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije