Tržište

Žitarice uništene, poskupljuje hrana

Žitarice uništene, poskupljuje hrana
Žitarice uništene, poskupljuje hrana

BIJELJINA, BANJALUKA - Ogromni gubici u prinosima zbog nedavnih poplava u RS mogli bi se direktno odraziti i na budžete građana, pošto bi zbog sad već izvjesnog lošeg roda pšenice i kukuruza moglo doći i do poskupljenja osnovnih životnih namirnica, upozoravaju poljoprivredni proizvođači.

Nekoliko dana bez padavina s višim temperaturama bila je prilika poljoprivrednicima da provjere stanje usjeva i uvjere se u ono što je bilo neminovno nakon nezapamćenih padavina, a to su milionska šteta i usjevi napadnuti raznim bolestima.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže kako bi moglo doći do poskupljenja svih poljoprivrednih proizvoda, pogotovo pšenice, i to u visini uništenih prinosa, što, prema njegovom mišljenju, znači i do 80 odsto.

"I da nam je pšenica najboljeg kvaliteta, nje nije dovoljno zasijano, tako da je poskupljenje neizbježno. Oko 80 odsto pšenice u Semberiji je upropašteno, od vlage i vjetrova je polijegala, a što je najcrnje i oboljela je", kazao nam je Maletić, dodajući kako ima i onih poljoprivrednika koji od svojih propalih usjeva već prave silažu za stoku.

Prema njegovim riječima, ništa bolje nije ni sa kukuruzom, koji leži u blatu i korovu.

"Ono što je u toku proljećne sjetve posijano, a nije niklo, leži u velikom korovu i poljoprivrednici će ga morati presijati. Kukuruz koji je nikao je obolio pošto se formirala kora koja je debela i do pet centimetara, pri čemu biljka ne može da raste i da se razvija."

Gotovo identična stvar desila se i u Laktašima i dijelu Lijevče polja, gdje od kukuruza gotovo neće biti ništa, zbog čega će, prema riječima Zorana Gajića, predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača s teritorije Laktaša, doći i do povećanja cijene mesa, pošto će hrana, koje je sve manje, biti još skuplja.

"Sve što se našlo uz Mahovljansku rječicu i Vrbas je poplavljeno. Sav kukuruz mora biti presijan, a štetu će imati i oni na pšenici i žitu koji su već obavili zaštitu, pošto je sve to voda odnijela", kazao nam je on.

Na području opštine Šamac pod vodom se nalazi više od 300 hektara zasijanih površina, a riječ je o najkvalitetnijem zemljištu u dolini rijeke Bosne, na ulazu u Šamac, dok je pod vodom i 2.000 hektara obradivih površina koje nisu zasijane.

Ipak, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika, tvrdi kako do poskupljenja osnovnih životnih namirnica ne bi trebalo da dođe jer će, kako je rekao, građane spasiti "smeće" koje se kod nas uvozi iz Evrope.

"Ako se uzme u obzir da je kilogram pilećeg parizera dvije marke, a kilogram pseće hrane 4,70 KM, onda vam je jasno šta ljudi jedu. Njima je bolje meso u BiH prodati, nego ga zakopavati i uništavati u svojoj zemlji", kazao je Usorac, ocijenivši kako bi poskupljenje naše hrane podstaklo još veći uvoz one nekvalitetne iz Evrope.

U resornom ministarstvu su poručili kako su stručne službe za procjenu štete od poplava na terenu, te kako će prve preciznije procjene biti poznate kroz nekoliko dana.

Opet kiša

Prema najavi Hidrometeorološkog zavoda RS, od 14. do 16. maja očekuju nas padavine većeg intenziteta, naročito na sjeveroistoku i istoku.

Najviše padavina biće u regiji Doboja, Semberiji i Podrinju, očekuje se više od 100 litara po kvadratnom metru, a mjestimično i do 150 litara po metru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije