Tržište

"Žuti zmaj" obrao narandže

"Žuti zmaj" obrao narandže
"Žuti zmaj" obrao narandže

NJUJORK - Ovogodišnji prinos narandži u SAD je rekordno smanjen zbog bakterije koja je napala plantaže pomorandže.

Bolest koja napada plod pomorandžine kore, nazvana "kuga žutog zmaja" i koju prenosi posebna vrsta insekta, toliko se proširila na Floridi da su lokalne vlaste četvorostruko snizile predviđanja ovogodišnjeg prinosa, prenio je AP.

"Imamo utisak da smo izgubili bitku protiv bakterije porijeklom iz Azije koja napada plod pomorandže, zbog čega ona pre sazrijevanja pada sa drveta i postaje gorkog ukusa", kažu stručnjaci iz Njujorka.

Prinos jedne od vodećih plantaža pomorandžine u Lejk Vejlsu, površine od 2.000 hektara, zbog ovog opasnog mikroba je smanjen u posljednjih par godina sa miliona na 750.000 džakova.

Predstavnici američkog ministarstva poljoprivrede su početkom aprila saopštili da očekuju da će ove godine biti ubrano 110 miliona džakova pomorandži u SAD, ili 4,95 miliona tona, što je pad za najmanje 18 odsto u odnosu na prošlu godinu. Predviđa se da će ovogodišnja berba pomorandži biti najslabija od 1985. godine, kada je prinos bio smanjen zbog velikih mrazeva.

Rekorna berba u SAD zabilježen je 1998, kada je ubrano 244 miliona džakova ovog arguma.

Zbog loše ovogodišnje berbe, cijena zamrznutog soka od narandže je u Njujorku dostigla rekordnu cijenu u posljednje dve godine. Za jednu funtu soka potrebno je izdvojiti 1,668 dolara.

Rast cijena podstaknut je i sušom koja je pogodila Brazil, najvećeg svjetskog proizvođača narandžinog soka. SAD je drugi najveći proizvođač narandžinog soka, a većina proizvodnje koncentrisana je na Floridi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije