Ex -Yu

Ljekar odbio pacijenta jer je Srbin

VRHOVINE - Rukovodioci opštine Vrhovine u Hrvatskoj optužuju ljekara opšte prakse u Domu zdravlja Otočac Esada Mujkanovića da je prekršio Hipokratovu zakletvu jer je odbio da pruži pomoć pacijentu srpske nacionalnosti Bošku Radiću iz Vrhovina, koji je u nedjelju popodne u tu ustanovu dovezen sa simptomima moždanog udara.

Moždani udar Radiću je naknadno konstatovan u bolnici u Ogulinu, gdje su ga, nakon što je u Otočcu ljekar Mujkanović odbio da da nalog za prevoz sanitetskim vozilom, opštinskim automobilom prevezli načelnik opštine Vrhovine Milorad Delić i njegov zamjenik Miroslav Mašić.

Mediji u Hrvatskoj prenose da Slobodan Radić, Boškov sin, kaže da je, kada je nazvao da pita ljekara kakvo je zdravstveno stanje njegovog oca, dobio odgovor da je previše pojeo i da mu nije ništa, te da umjesto u bolnicu može ići kući.

Problemi su nastali kada je Mujkanovića telefonom nazvao načelnik opštine Vrhovine Milorad Delić sa molbom da sugrađanina uputi u bolnicu u Ogulin, što je ovaj odbio.

Zamjenik načelnika Vrhovina Miroslav Mašić kaže da ih je, kada su on i načelnik došli u stacionar u Otočcu, ljekar odmah počeo vrijeđati, a malo je nedostajalo da ih fizički napadne.

"Govorio nam je: 'Dosta je bilo vašeg četnikovanja u Vrhovinama... Gamad vrhovljanska... Skinuću vam ja kokarde sa glave obojici... Što ćete kad ste rođeni kao četnici svi... Hoćete li možda zapjevati o vojvodi Sinđeliću ovdje' i mnoge druge uvrede kojih se više i ne sjećam. Sve nam je to govorio u hodniku stacionara pred još desetak pacijenata", rekao je Mašić i istakao da ih je Mujkanović otjerao riječima: "Marš van".

Mašić tvrdi da su Boška Radića uspjeli opštinskim automobilom da prevezu do bolnice u Ogulinu tek nakon telefonske intervencije direktora Doma zdravlja Otočac Ivice Miletića.

Milorad Delić, načelnik opštine Vrhovine, kaže da će se na ponašanje ljekara žaliti ministru zdravstva, Vladi, a obavijestiće i Delegaciju Evropske komisije u Hrvatskoj.

Rukovodioci opštine Vrhovine tvrde da ovo nije prvi ni posljednji put da građani srpske nacionalnosti imaju primjedbe na postupanje ovog ljekara, za koga tvrde da mu se kosa diže na glavi kada mora liječiti građane srpske nacionalnosti.

Mujkanović kaže da mu je ovo prvi glas o takvom incidentu. On tvrdi da je pacijentu pružio adekvatnu ljekarsku pomoć što je evidentirano u ljekarskim kartonima, te da je posmatranje pacijenta trajalo tri sata. Insinuacije o nekakvom vrijeđanju po nacionalnoj osnovi drži tek jednim u nizu podmetanja na političkoj osnovi.

"Žalosno je što pojedini ljudi idu tako nisko i udaraju bez imalo poštivanja naše liječničke prakse. Gospoda koja su došla sa pacijentom Delić i Mašić ponašali su se kao divljaci. Počeli su napadati sestru i što mi je preostalo nego da ih zamolim da izađu van. Sve što su napričali isključivo su laži, dezinformacije i sve je politički motivirano", tvrdi Mujkanović, koji je pojedinim hrvatskim novinarima izjavio i da ga nije briga za novinare, te da za ono što on radi jedino se može izjasniti na sudu.

Direktor Doma zdravlja Otočac kaže da službeno nije dobio primjedbu na postupanje ljekara, ali da je upoznat sa slučajem.

"Mene isključivo zanima da li je ljekar pravilno postupio prema pacijentu. To ćemo istražiti ako dođe pritužba", rekao je Miletić, dodajući da su, koliko je njemu poznato, ljekar i rukovodioci opštine imali i prije sukobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije