Ex -Yu

Bojan Gudurić: Podmetnuli su mi ubistvo Pukanića

Bojan Gudurić: Podmetnuli su mi ubistvo Pukanića
Bojan Gudurić: Podmetnuli su mi ubistvo Pukanića

Bojan Gudurić (29), zvani Bajone, iz Novog Sada, kojeg hrvatski USKOK tereti da je bio saučesnik u atentatu na Ivu Pukanića, vlasnika zagrebačkog "Nacionala", i Niku Franjića, direktora marketinga te medijske kuće, u ekskluzivnom pismenom intervjuu za "Nezavisne" iz ekstradicionog pritvora u Sarajevu poručio je da se ne osjeća krivim, te da ga niko nije natjerao da se preda kako bi svjedočio u korist ostalih optuženih.

O cijelom slučaju kaže da mu je podmetnut, ali nije siguran ni ko je to uradio, ni iz kojih motiva. Ne boji se, kaže, za bezbjednost svoje porodice i s obzirom na to da će uskoro svjedočiti pred Županijskim sudom u Zagrebu, ne razmišlja o tome da traži posebnu zaštitu za njih.

Gudurić priznaje da je u rukama imao snajper koji je pronađen nedaleko od mjesta ubistva Pukanića, ali tvrdi da je to oružje držao nekoliko dana prije ubistva, tokom jednog useljenja u Novoj Gorici.

Gudurić se 1. februara ove godine u večernjim časovima predao banjalučkoj policiji, nakon čega je pod jakim mjerama obezbjeđenja prebačen u Sarajevo, gdje mu je Sud BiH odredio ekstradicioni pritvor.

S obzirom na to da su i Hrvatska i Srbija zatražile ekstradiciju optuženog, konačnu odluku o tome gdje će biti upućen Gudurić donijeće ministar pravde BiH Bariša Čolak.

NN: Nakon dolaska u Banjaluku, neposredno prije zvanične predaje policiji, u kancelariji advokata Nenada Balabana pola časa ste razgovarali sa članovima uže porodice. Smatrate li da je Vaša porodica u ovom trenutku bezbjedna i hoćete li zatražiti njenu zaštitu?

GUDURIĆ: Smatram da mi je porodica bezbjedna i neću tražiti nikakvu zaštitu za članove svoje porodice. Znam da nisam učestvovao u ubistvu koje mi je stavljeno na teret, pa tako nemam ni razlog da se bojim bilo čega.

NN: Zbog čega ste odlučili da se predate policiji u Banjaluci i to dva dana prije početka suđenja optuženima za ubistvo Pukanića i Franjića u Zagrebu? Da li su u pitanju bili razlozi lične bezbjednosti ili nešto drugo, odnosno zahtjevi nekih od optuženih?

GUDURIĆ: Nisu bili u pitanju nikakvi zahtjevi. Ja sam, u stvari, pošao u Hrvatsku da se predam kako bih odmah učestvovao na suđenju u Zagrebu i dokazao svoju nevinost pred sudom u ovom gradu. No, prilikom prelaska na granici sa Hrvatskom došlo je do nekih komplikacija, nakon čega sam odlučio da se predam policiji u Banjaluci.

NN: Spekuliše se da ste se cijelo vrijeme skrivali u Srbiji. Da li je to istina? Ako nije, možete li da odgovorite gdje ste sve boravili od trenutka kada ste optuženi za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića?

GUDURIĆ: Skrivao sam se kod rođaka.

NN: Optužnica USKOK-a u Hrvatskoj Vas tereti da ste bili jedan od dvojice direktnih izvršilaca ubistva Pukanića. Kako mislite dokazati nevinost?

GUDURIĆ: Na to sam već odgovorio u pismu koje sam ranije uputio medijima, a koje ste vi korektno objavili. Ja i dalje tvrdim da sam Roberta Matanića i Amila Mafalanija, koji su takođe optuženi za ubistvo Pukanića i Franjića, posljednji put vidio početkom oktobra 2008. godine. Od tada ih više nisam vidio, niti sam učestvovao u bilo čemu s njima.

NN: Kako komentarišete tragove Vašeg DNK, koji je pronađen na snajperu nedaleko od mjesta ubistva Pukanića i Franjića. Ako negirate saučesništvo u ubistvu, smatrate li onda da Vam je neko podmetnuo čitav slučaj i zbog čega?

GUDURIĆ: Jedini način na koji sam povezao sebe i to oružje jeste događaj koji je bio nekoliko dana ranije kada sam bio na jednom useljenju u Novoj Gorici. Tu se zadesilo nekakvo oružje, ali pored mene tu je bilo još dvadesetak ljudi koji su to oružje takođe dirali. Pa gdje su njihovi tragovi na tom oružju? Ne znam zašto mi je neko podmetnuo cijeli ovaj slučaj, jer ja stvarno nisam nijednom jedinom radnjom učestvovao u svemu ovome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije